Mısır'da 6 bin yıllık mezardan kedi mumyaları çıktı

Mısır'da 6 bin yıllık mezardan kedi mumyaları çıktı

Mısır'da yeni açılan 6 bin yıllık mezarlardan hayvan mumyaları çıktı. Antik Mısır'da kutsal sayılan gübre böceği mumyaları ile onlarca kedi mumyası bulundu.

Mısır’ın Giza kentindeki arkeolojik Sakkara sit alanında ilk kez açılan bir mezarda onlarca kedi mumyası ile Heliopolitan inancında sabah güneşi tanrısı sayılan Khepri’nin sembol böceğinin mumyası bulundu.

En az 6 bin yıllık olan yedi lahitin açılması sonrası düzenlenen basın toplantısında, antik Mısırlıların kutsal kabul ettiği Scarabaeus sacer’in (gübre böceği) mumyasının bölgede ilk kez bulunduğu olduğu belirtildi.

Arkeologlar, yeni açılan yedi mezarın üçünün sadece kedilere ayrıldığını da aktardı. Buna göre, bu mezarlardan onlarca kedi mumyasının yanı sıra ahşaptan yapılmış 10 kedi heykeli ile kedi tanrısı Bastet’e adanmış bronz bir kedi heykeli bulundu.

Açılan mezarların Eski Krallık’ın MÖ 2500 ile 2350 arasında hüküm süren beşinci hanedanlığına tarihlendiği belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.