'Millet İttifakı' iki senaryo üzerinde çalışıyor

'Millet İttifakı' iki senaryo üzerinde çalışıyor

Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener'in görüşmesinin ardından başlayan 'demokratik ve iyileştirilmiş parlamenter sistem' çalışmaları devam ediyor. Komisyonun çalışmasında iki seneryo üzerine yoğunlaştı.

Millet İttifakı’nı oluşturan dört siyasi partinin, “iyileştirilmiş parlamenter sistem” vaadine yönelik yol haritasını belirlemek için kurduğu ortak komisyonun çalışmalarında sona gelindi. Komisyon için iki senaryo öne çıkıyor.

Milliyet’ten Şevket Yaman’ın haberine göre, ittifakın ortak ekonomik vaatlerinin de takvimlendirilmesi beklenen deklarasyonun ne zaman ve nasıl açıklanacağı konusunda ise iki senaryo konuşuluyor. En erken Razaman Bayramı sonrasında kamuoyuna duyurulması planlanan deklarasyonun, genel başkanlar ya da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalacak muhalefet adayı tarafından açıklanması seçenekleri tartışılıyor.

Yeni yönetim sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerektiğinden, seçimlerin ardından oluşacak Meclis aritmetiğine göre planlamalar yapılacak. Millet İttifakı’nın anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması durumunda “toplumsal uzlaşmaya” dayalı “sivil” bir anayasa yazılması için çalışmalara başlanacak. Anayasayı değiştirmek için yeterli sayıya ulaşılmaması durunda ise TBMM’deki diğer siyasi partilerle “uzlaşma” aranacak. Anayasa çalışmaları ortak komisyon çalışmalarından bağımsız olarak seçimlerin ardından yürütülmeye başlanacak.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.