Mikrofon kadınların!

Mikrofon kadınların!

Kadınlar Günü dolayısıyla  Yüksekova’da çalışan kadınlarla çalışma koşullarını, olumlu olumsuz durumlarını konuşmak üzere bir röportaj yapmaya çalıştık.

SEMRA AKTAN - YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Çalıştık çünkü toplumsal yapının oluşturduğu  psikolojik baskı nedeniyle bir çok kadın bizimle konuşmaktan çekindi.

Yüksekova’da kadına dışarıdan bakınca özgürlüklerini elde ettiklerini, artık rahatlıkla işyeri açıp yönetebildiklerini görüyoruz. Fakat kadınların özgürlükten önce özgüvenlerini elde etmeleri gerektiğini anladık. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mikrofon uzattığımız bir çok kadın (çalışan veya çalışmayan) konuşmaktan çekindi. Oysa amacımız onların isteklerine ses olmaktı. Hatta bazı çalışan kadınlarımız bir ‘yeterince özgürüz’ ‘bir sorunumuz yok’ dedi. Ve anladık ki kadınlarımızın hala yürümesi gereken yollar var.

haberingoruntuleri.gif

Son dönemlerde kadının siyasal ve sosyal yaşamda daha çok söz sahibi olması iyi sonuçlar doğurdu, fakat kadına yönelik psikolojik ve fiziksel baskıların devam ettiğini, ve bunun üzerinden ciddi  bir şekilde durulması gerektiğinin altını çizmekte de fayda var.

Yüksekova’da onlarca kadından ancak bir kaçıyla konuşabildik, konuştuğumuz kadınlara Yüksekova’da çalışma koşullarını, halkın çalışan kadına bakışını, Yüksekova’da kadının ne derecede özgür olduğu sorularını yönelttik ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajlarını aldık.

Kurdi-Der Yüksekova Şubesi Başkanı Arife Kutlar:

Genel olarak baktığımızda sadece Yüksekova’da değil dünyada kadın özgür değil.

Bazılarına göre özgürlük sokağa çıkmaktır,bazılarına göre özgürlük çalışmaktır bana göre kadın hiç bir konuda özgür değil.Pkk Lideri Abdullah Öcalan kadının özgür olmasını sağladı.Siyasette kadın özgürlüğü varsa bunu  Kürt hareketine bağlıyorum.

Kadın şiddeti azalmamıştır,namus adı altında ayda en az 20 kadın öldürülüyor.

Başta kürt kadını olmak üzere bütün kadınların gününü kutluyorum.

On yıldır bayan kuaförlüğü yapan Nurcan İliş:

Yüksekova’da halkın çalışan kadına bakışı farklıydı, kadınları yadırgıyorlardı ama şimdi çalışan kadın saygınlık kazanmış.

Kadınların siyasete girmesiyle kadınlar biraz daha özgürleşti ancak yeterli değil.

Kadın şiddeti, kadınların siyasete girmesiyle biraz azaldı, çünkü artık kendilerini ifade edebilecekleri, başvuracakları yerler var.

Ekonomik özgürlüğünü elde eden kadın daha az şiddete maruz kalıyor. Çalışmayan kadın kendini erkeğe mahkûm hissediyor.

Bütün kadınların kadınlar gününü kutluyorum.

18 yıldır bayan kuaförlüğü yapan Saniye Demir:

Yüksekova’da kadınların eskiden sokağa bile rahat çıkamıyordu, fakat şimdi istedikleri yerde çalışabiliyor kendi işyerlerini açabiliyorlar. Kadınlar yeterince özgür olmadıklarını düşünüyorum. Kadın bir şekilde ya babası ya abisi ya da kocası tarafından mutlaka şiddete maruz kalmıştır. Kadın hakkını aradıkça, sesini çıkardıkça bilinçlendikçe daha çok şiddete maruz kalıyor.

8 Mart, kadınların erkeklerden çiçek veya kutlama bekledikleri bir gün değil, onları anlamalarını bekledikleri bir gündür.

Bütün kadınların kadınlar günü kutlu olsun.

Atanamayan öğretmen Kader Kutlar:

Yüksekova’da çalışan kadınlar birbirini desteklemediği için sömürülüyor.

Bütün kadınlar şiddete maruz kalıyor, erkeğin sert bir bakışı da bir şiddettir.

Siyasetin evlere girmesiyle şiddet azalmıştır ama yeterli değildir bana göre.

Sadece kadın hakları değil, cinsiyetçiliğin ortadan kalkmasını  istiyorum.

Başta Rojava kadınları olmak üzere bütün Kürt kadınlarının kadınlar gününü kutluyorum. 

8 yıldır bayan kuaförlüğü yapan Sevda Canan:

Yüksekova’da kadına belli sınırlar çizilmiş, erkeklerin çalışmasına alışmış bir yerde yaşıyoruz,

İşe başladığımda birçok tepkiyle karşılaştım ama ‘’ben varım’’ dedim ve kendimi topluma kabul ettirdim. Zamanla toplumun çalışan kadına bakışı değişti ve kadınlar artık daha rahat çalışabiliyor.

Kadın ekonomik bağımsızlığını kazandığında özgür olacaktır.

Kadın siyasete girdikten sonra başvuracağı yerler çoğaldı ve kendini daha güvende hissetti.

Kadının siyasete girmesiyle kadın şiddeti azaldı ama yeterli değildir.

Kadın ögürleşttiği an yeni bir dünya oluşacaktır.

Kadınlar çok özeldir bunu sadece biz değil, önderlik her şeyde, bütün kitaplarında kadın dedi ve önderliğin bize yüklediği o vasfı ‘’sen kadınsın’’ bize bunu dedirttiği dakikaya ulaştık.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bütün kadınlara kutlu olsun.

 ELİF KARAMAN - SOSIN KADIN DAYANIŞMA MERKEZİ

Kadına yönelik her türlü şiddete, baskıya, taciz ve tecavüze karşı haykırışlarımız erkek egemen iktidarın, medyanın görmezden gelemeyeceği bir aşamaya ulaştı.

Her gün sesimize kadınlar ses katıyor böylelikle hep beraber , sesimizi daha gür çıkarıyoruz. 2014 8 Mart`ı yaklaşmakta olan kadın devriminin ayak sesleriyle yankılanıyor. 

Bu duygu ve düşüncelerle 8 Mart kutluyor, birlikte özgür yaşayacağımız barış içinde bir dünya diliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum