MHP aftan umutlu: 1 ay içinde çıkabilir

MHP aftan umutlu: 1 ay içinde çıkabilir

Teklifin yasalaşması konusunda 'umutlu' olan MHP’liler en geç bir ay içinde sonuç alınacağı görüşünde.

MHP’nin bazı suçlar için 5 yıl ceza indirimi öngören yasa teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından gözler AK Parti’ye çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile AK Parti’de bir komisyon kuruldu. Ayrıca Adalet Bakanlığı bünyesinde de bir çalışma yapılmaya başlandı. Bu iki çalışmanın birleştirilip Cumhurbaşkanı’na sunulmasının ardından MHP ile görüşülmesi bekleniyor.

MHP teklifinde devlet güvenliğine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar, kasten adam öldürme, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar, Atatürk’e karşı işlenen suçlar gibi ceza indiriminden yararlanamayacak suçlar “istisna” olarak tek tek sıralandı. Bu istisnaların MHP’nin “kırmızı çizgi”lerini gösterdiğini söyleyen yöneticiler kimi suçların teklif kapsamı dışına çıkarılmasının ise konuşulabileceği görüşünde.

UYUŞTURUCU SATICILARI KAPSAM DIŞINA ÇIKABİLİR

Edinilen bilgiye göre teklifin Meclis’e sunulmasından sonra en çok tartışılan başlıklarından biri uyuşturucu satıcılığı suçu işleyenlerin de teklif kapsamında ceza indiriminden yararlanması oldu. Cezaevinde uyuşturucu suçu nedeniyle tutuklu ve hükümlü yaklaşık 50 bin kişi var. MHP hem toplumdaki hem de AK Parti’deki bu konudaki hassasiyetleri dikkate alarak bu suçun teklif kapsamı dışına çıkarılmasının tartışılabileceği görüşünde.

CUMHURBAŞKANINA HAKARET İSTİSNA OLABİLİR

AK Parti tarafında tartışma yaratan bir başka konu ise Cumhurbaşkanına hakaret suçunun da bu teklif kapsamında ceza indiriminden faydalanacak olması. MHP teklifinde bu konu hakaret suçları içinde değerlendirilirken AK Parti’den Cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen 299’uncu maddenin de “ceza indiriminden yararlanmayacak istisna suçlar” arasında sayılması teklifi gelirse MHP böyle bir istisnanın da konuşulabileceği görüşünde.

AK Parti’de teklifin Anayasa Mahkemesi’nce genişletilme olasılığı da önemli bir endişe kaynağı. Aynı suçlarda ayrım söz konusu olduğunda eşitlik üzerinden bir genişleme kararı verildiğine dikkat çeken MHP yöneticileri bunun mümkün olmadığı görüşünde.

CEZA İNDİRİMİNE MAĞDUR AÇISINDAN ŞART KONULABİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “şahıslara karşı suçlarda af yetkisi devlette değil” demişti. MHP bu konuda da teklife mağduru da dikkate alan bir ekleme yapılabileceği görüşünde. Örneğin hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlarda “mağduriyetin telafi edilmesi” gibi bir ek yapılıp, ceza indiriminden faydalanmak için şart konulabileceği konuşuluyor.

EN GEÇ BİR AY İÇİNDE SONUÇLANABİLİR

MHP’li yöneticiler şartlı ceza indirimi öngören yasa teklifine bazı eklemeler ve çıkarmalar yapılabileceğini ve bu çerçevede bir orta yol bulunabileceği görüşünde. Teklifin yasalaşması konusunda “umutlu” olan yetkililer en geç bir ay içinde bir sonuç çıkacağı görüşünde.

‘AF DEĞİL CEZA İNDİRİMİ’

Bu arada MHP’nin şartlı ceza indirimi teklifinin “af” olduğu ve Meclis’ten geçmesi için nitelikli çoğunluk gerektiği tartışmaları da sürüyor. MHP’li yöneticiler, “Eğer yapılan indirim bir suç işlendiğinde geri alınmıyorsa bu aftır. Ama geri alınıyorsa bu af olmaz. Biz de şartlı ceza indirimi diyoruz” açıklaması ile bu iddiayı reddediyor. (DUVAR)

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.