Mevlüt Çavuşoğlu: Yol haritası uygulanırsa YPG çekilecek

Mevlüt Çavuşoğlu: Yol haritası uygulanırsa YPG çekilecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile yaptığı görüşmede Menbiç konusunda mutabakat sağladıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısı düzenledi.

Yeni ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptıkları görüşme hakkında bilgi veren Mevlüt Çavuşoğlu, “Görüşmemiz çok faydalı oldu. Malum 2 ülke arasındaki diğer konuları da değerlendirdik. Hukuki konular, konsoloslukla ilgili konular var. Diğer alanlarda da ilişkilerimizi nasıl güçlendiririz, NATO içinde neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Terörle mücadelede de hangi adımları atmamız gerektiğini değerlendirdik. Bana göre son derece samimi bir ortamda, faydalı bir görüşme oldu” dedi.

‘ÜÇLÜ DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI DÜZENLEYECEĞİZ’ 

Rusya’da yapılan toplantıya katılacağını belirten Çavuşoğlu, “Buradan Moskova’ya hareket edeceğiz. Astana formatında üçlü dışişleri bakanları toplantısı düzenleyeceğiz” diye konuştu.

ABD’de serbest bırakılan 2 Türk vatandaşı ile görüştüklerini aktaran Çavuşoğlu, “Bugün ayrıca 2 vatandaşımız Amerika’da serbest bırakıldı. Onlarla da telefonda görüştük ve kendilerine moral verdik. İnşallah en kısa zamanda yüz yüze de görüşürüz. Cumhurbaşkanımız da kendilerini aramış, geçmiş olsun dileklerini iletmiş” dedi.

‘YOL HARİTASI UYGULANIRSA SORUN KALMAZ’

“Fırat’ın doğusu ve Menbiç konusunda önemli ilerleme kaydedildi, askeri operasyon seçeneği giderek zayıflıyor ama orada terör örgütünü tasviye edecek bir yapılanmaya gidilecek bunu anlamalıyız” sorusu üzerine Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bu yol haritası uygulanırsa, askeri bir müdahaleye gerek kalmayacak. Çünkü buralardan YPG/PKK çekilecek ve buraları kimin yöneteceğine ve güvenlikle ilgili kimlerin görev alacağına birlikte karar vereceğiz. Ön mutabakatımız bu. Uygulamada bunları göreceğiz. Dolayısıyla bu yol haritası uygulanırsa hiçbir sorun kalmaz. Bu adımlar atılırsa, YPG tehdidinin sınırımızın öbür tarafında kalktığını göreceğiz.”

‘POMPEO’YU ÇOK KARARLI GÖRDÜM’

Daha önce YPG konusunda ABD ve Türkiye’nin farklı açıklamalar yaptığını hatırlatan bir gazeteci, “Pompeo döneminde daha stabil ve daha az sürprizli bir Washington beklentiniz var mı?” sorusunu yönetti. ABD’nin geçmişte YPG konusundaki sözlerini yerine getirmediğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“ABD’nin bize yönelik sözleri oldu. YPG’ye silah verilmesi, Münbiç’ten YPG’nin çekilmesi, 2016’dan bu yana sadece dün değil… Ve o sözlerin tutulmadığını gördük. Bu sözlerin nasıl tutulduğunu görmek için zaten birlikte çalışma önerisi oldu, çalışma gruplarını kurduk. O nedenle tabi uygulandığı zaman diyoruz. Bugün Pompeo’yu çok kararlı gördüm. Bir an önce lütfen gelin onaylıyalım, uygulama safhasına geçelim dedi. Zaten CIA Direktörü olarak sahadaki durumu da çok iyi biliyor. Diğer taraftan Münbiç dışında İdlib’de de terörist gruplar var. Diğer kuşatılmış bölgelerden açılmış koridorlar sayesinde silahlarıyla beraber bu bölgeye geldiler. Buralardaki teröristlere karşı da neler yapmamız gerektiğini de konuştuk. Rejiminde teröristleri bahane ederek saldırmaması gerekiyor. Ön tedbirleri konuştuk.”

‘ABD’YLE BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ’

Menbiç’te Fransız ve İngiliz askerlerinin de olabileceği iddiası sorulan Çavuşoğlu, “Hayır, Münbiç’te Fransızlar veya başkaları yok. ABD’yle birlikte hareket edeceğiz. Böyle bir şey öngörülmüyor” dedi.

Çavuşoğlu’na, görüşmede Türkiye’de tutuklu olarak yargılanan rahip Brunson’la ilgili olarak ABD Kongresi’ne sunulan ve Türkiye’ye F-35 satışının yasaklanması öngören teklifin gündeme gelip gelmediği soruldu.

“Her şeyden önce rahip Brunson konusu hukuki bir konu” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, “Siyasi motivli bir konu da değil. İddianamenin hazırlanması belli bir süre aldı ve şimdi suçlamaların ne olduğunu herkes görüyor. Türkiye’de farklı dinlerden birçok din adamı, kendi dinlerine mensup kişilerle özgürce ibadetlerini yerine getiriyorlar. Bizde böyle bir sıkıntı yok” dedi.

‘BİRBİRİMİZİ TEHDİT EDECEKSEK BU İŞ BİR YERE VARMAZ’

Brunson’un yaptığı iş nedeniyle yargılanmadığını söyleyen Çavuşoğlu, idari konulardaki talepleri, konsolosluk erişimi, ailesinin erişimi gibi konularda her türlü yardımı yaptık. Böyle bir hukuki süreçle ilgili birbirimizi tehdit etmeye gerek yok. Her anlaşamadığımız konuda, yok yaptırım yok başka konularla birbirimizi tehdit edeceksek bu iş bir yere varmaz. Amerika’dan böyle bir adım gelirse bizden de karşı adımlar gelir. O zaman ilişkilerimiz zedelenir. Her anlaşamadığımız konuda böyle tehditvari yaklaşım olmaz. Hiçbir taraf da bundan karlı çıkmaz. Bunu da açık net bir şekilde Mike Pompeo’ya da söyledik” diye konuştu.

‘MÜTTEFİKLERİMİZDEN TEKLİFLER GELİRSE DEĞERLENDİRİRİZ’

Soru üzerine S-400 füze savunma sistemlerinin de gündeme geldiğini aktaran Mevlüt Çavuşoğlu, “Kendisi göreve geldiği için süreci baştan anlattık. Biz sizden almak istedik, sizden böyle bir umut göremedik, müttefiklerimizden de olmadı. ‘Siz olsaydınız ne yapardınız’ dedik. Yaptırımla ilgili yasa çıkmadan önce bu süreci tamamladık, sadece kredi ve teslimat süresiyle ilgili açık bir konu vardı. Müttefiklerimizden engelsiz bir şekilde teklifler gelirse niye değerlendirmeyelim? ‘Alırsan yaptırım uygularım’ bu esasen bize işlemez” yanıtını verdi.

“Yani S-400’den geri dönülme ihtimali var” sorusu üzerine Çavuşoğlu, “Hayır öyle bir şey söylemedim. Tam tersi bundan sonraki süreçte yeni alımlarla ilgili bir şeyler yapabilirsek, mesela Patriot. ABD kongreden, engelsiz bir şekilde verileceğinin garantisini verebilir mi? S-400’le ilgili süreç tamamlandı, bunu söylemiyorum. Ama bizim daha da ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.