Mevlüt Çavuşoğlu: Kral Selman sorunun çözümünde öncü olmalı

Mevlüt Çavuşoğlu: Kral Selman sorunun çözümünde öncü olmalı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar krizinde Suudi Arabistan'ın çözüme öncülük etmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Kral Selman'dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt ziyaretinden sonra Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui ile ortak basın toplantısında Katar krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Krizden rahatsız olduklarını saklamadıklarını belirten Çavuşoğlu, “Kardeş ülkeler arasında böyle bir sorunun olmasını hiç arzu etmezdik. Ortada bir De facto durumu da var. Bu sorunun çözülmesi için hem düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlış olanı da çekinmeden söylüyoruz” dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN’LA GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Sorunun çözümüne sunmak için çalıştıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Kuveyt’i ziyaret ettim. Yarın da kısmet olursa Mekke’ye giderek Suudi Arabistan ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bir şekilde kardeşler ardasındaki bu sorunun çözülmesi ve sürecin atlatılması için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin krizin çözümüne ilişkin Suudi Arabistan’dan beklentilerine değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Körfez İşbirliği içinde Arap, İslam dünyasında Suudi Arabistan önemli bir ülke. Suudi Arabistan’dan beklentimiz, Kral Selman’dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Kuveyt’in arabulucu çabaları var taraf tutmadan. Kuveyt’in çabalarını destekliyoruz.”

‘TUNUS’UN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAKDİR İLE İZLİYORUZ’ 

Tunus ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Tunus’un 2011 Arap Bahar’ından sonra demokratik dönüşümünü takdir ile izliyoruz. Her türlü desteği de veriyoruz. Tunus’un bu başarısı bölge ülkeleri için ve tüm dünya için örnek olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Görüşmede Libya’daki gelişmeleri değerlendirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, “Libya’da birlik beraberliğin sağlanması için taraflar arasında diyaloğun sağlanması için Tunus’un oynadığı rolü takdir ile takip ediyor, destekliyoruz. Türkiye olarak Libya’ya hiç taraf tutmadan destek veriyoruz. Libya’nın birliği, beraberliği, istikrarı hepimiz için önemli” şeklinde konuştu.

‘LİBYA KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR’ 

Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui, “Gerek Tunus, gerek Türkiye bölgede kardeşler arasında ortaya çıkan bu görüş ayrılığına diyalog esası üzerinden çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Bu hususta iki kardeş ülkenin temennileri, görüşleri aynı olduğu anlaşıldı görüşmelerimiz sırasında” dedi.

Körfez İşbirliği Konseyi’nin, bölgenin güvenliği ve huzuru için önemli olduğunu belirten Jhinaoui, “Bu konunun kardeşler arasında görüşmek suretiyle bir an önce sonuca ulaştırılması barışa ulaştırılmasını arzuluyoruz. Libya ile ilgili olarak da Libya’daki durumun çözüme kavuşturulması yönündeki düşüncelerimiz de örtüşmektedir” diye konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.