'Mevcut sistem kadınlara hiçbir şey sunmuyor'

'Mevcut sistem kadınlara hiçbir şey sunmuyor'

Gürpınar'da "Kadınlar Yaşamı Örgütlüyor Ahlaki Politik Toplumu İnşa Ediyor" şiarı ile KJA tarafından organize edilen toplantıda konuşan HDP İl Eş Başkanı Derya Hayva, mevcut sistemin kadınlara hiç bir şey sunmadığını söyledi.

VAN - Van'ın Gürpınar ilçesinde Kongreya Jinên Azad (KJA) bileşenleri tarafından, "Kadınlar Yaşamı Örgütlüyor Ahlaki Politik Toplumu İnşa Ediyor" şiarı ile kadın toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP İl Eş Başkanı Derya Hayva, Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Yıldız Çetin, DBP Gürpınar İlçe Eş Başkanı Sevgi Tanış, belediye meclis üyeleri ve ilçedeki kadınlar katıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan KJA aktivisti Nazime Acar, Van'da son bir buçuk ay içerisinde 13 kadının katledildiğine dikkat çekti. Kadın intiharlarının aslında bir cinayet olduğunu ifade eden Acar, kadınları intihar eşiğine getiren sorunların temel sorunların kaynağına inilmesi gerektiğini belirtti.

'İntihar değil katliam'

Son bir ay içerisinde, kadınların intihar ettiği iddiaları ile gündeme gelen Erciş, Muradiye, Özalp ve Çaldıran'da, kadın katliamlarına yönelik 1 Nisan ve 10 Mayıs tarihleri arasında etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Acar, "Van'da kadın katliamlarının en fazla yaşandığı bölge bu ilçelerimiz. Biz buna intihar değil, katliam diyoruz. Hiç kimse kolay kolay yaşamına son vermek istemez. Kadınlar intihara sürükleniyor ve intihar süsü veriliyor" diye konuştu. 

'Bu sistemin biz kadınlara verebileceği hiç bir şey yok'

HDP İl Eş Başkanı Hayva ise mevcut sistemin kadınlara verebileceği hiç bir şeyin olmadığını söyledi. Hayva kadın katliamlarının önlenebilmesi için HDP ile kadına da yeni bir yaşamın inşa edileceğini ifade ederek, "DAİŞ çetelerinin kadına, halklara, mezheplere yönelik yaklaşımlarını görüyoruz. Afrika vb. yerlerdeki durumu da biliyoruz. Bunun içindir diyoruz ki, bu sistemin hem kadınlara hem de halklara verebileceği hiç bir şey yoktur" ifadelerinde bulundu. 

Van Büyükşehir Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi Sosyologu Rüya Kanat ise, kadın intiharlarının arka planında yer alan nedenler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Şiddet kavramına da açıklık getiren Kanat, "Şiddet, sadece kadının dövülmesi değildir. Kötü muamele yapmak, küfür etmek, tacizde bulunmak da şiddet türleri arasındadır" vurgusu yaptı. 

Kadın kırımına karşı 13 Nisan'da yürüyüş 

Kanat, 13 Nisan'da "Deng Bide Jiyana Xwe" sloganı kadın katliamlarına ve kadına yönelik şiddeti durdurmak amacıyla yürüyüş gerçekleştireceklerini belirterek, yürüyüş ile ilgili programın ilerleyen günlerde belli olacağı bilgisi verdi. 

Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.