Mesud Barzani ile Behram Salih cumhurbaşkanı adaylığını görüştü

Mesud Barzani ile Behram Salih cumhurbaşkanı adaylığını görüştü

Irak Parlamentosu'nda Salı günü yapılacak yeni cumhurbaşkanına ilişkin Kürtler arasında başgösteren aday krizininin çözümü için arayışlar sürüyor.

Irak Parlamentosu, 2 Ekim Salı günü 3. cumhurbaşkanını belirleyeceği seçimleri yapmak için toplanıyor.

1'i kadın 7 adayın yarışacağı daha önce ertelenen Irak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin açıklama Irak Meclisi’nden geldi.

Irak Meclis Başkanı’nın adıyla yapılan yazılı açıklamada, cumhurbaşkanlığı adaylarının, Serdar Abdullah, Sirva Abdulvahid, Abdullatif Reşid, Ömer el-Berzenci, Abdulkerim Abtan el-Ceburi, Berhem Salih ve Fuad Hüseyin olduğu belirtildi.

Açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bazı ayrıntılara da yer verildi. 31 kişinin başvuruda bulunduğu ifade edilen açıklamada değerlendirme sonucunda 7 kişinin adaylık koşullarını sağladığı, bir kişinin adaylıktan çekildiği, 14 adayın siyasi deneyimlerine ilişkin kanıt sunmadı, 9 adayın ise şartlarının oluşmadığından başvurularının kabul edilmediği belirtildi.

KÜRTLER ARASINDA ADAY KRİZİ

Yeni cumhurbaşkanını belirlemek için Salı günü toplanması beklenen Irak Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin tartışmalar Kürtler arasında da sürüyor. Geleneksel olarak Kürtlere verilen Irak Cumhurbaşkanlığı makamına 6 Kürt aday oldu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasındaki anlaşmaya göre şimdiye kadar Irak Cumhurbaşkanlığı KYB’ye, Kürdistan Bölge Başkanlığı ise KDP’ye bırakılıyordu. Bu seçimlerde ise durum değişti. KDP, KYB’nin Cumhurbaşkanı Adayı belirlerken tek başına hareket etmesini gerekçe göstererek kendi cumhurbaşkanı adayını belirledi.

KYB’nin adayı Dr. Berhem Salih, Bağdat’taki oylama öncesi iki parti arasında yaşanan aday krizini çözmek için KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Ziyaretin ardından Mesud Barzani yazılı bir açıklama yayınladı. “Konunun açıklığa kavuşturulması için Bağdat’taki Kürdistani grupların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi bizim için daha iyi olacaktır” diyen Barzani KYB’nin kendi adayını KDP’ye danışmadan açıklamasının durumu değiştirdiğini belirtti.

"BARZANİ KYB’Yİ SORUMLU TUTTU"

Barzani’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Dr. Berhem Salih Cumhurbaşkanlığı konusunu görüşmek üzere bugün bizi ziyaret etti. Dr. Berhem Salih’e saygı duymakla birlikte Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürdistan halkının siyasi hakkı ile ilgilidir. Sadece belli bir şahıs ve parti ile değil Irak’ın bütün bileşenleri ve Kürdistan halkı ile ilgilidir. Bütün Kürdistani tarafların ortak bir adayda anlaşması bizim için daha iyi olurdu. Ancak KYB adayını tek taraflı olarak açıkladı ve ardından diğer Kürt partileri ile KDP de kendi adayını açıkladı. Şu anda konunun açıklığa kavuşturulması için Kürdistani tarafların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi gerekir. Bağdat’taki Kürdistani grupların cumhurbaşkanı adayını belirlemesi bizim için daha iyi olacaktır. Bağdat’taki Kürdistani tarafların çoğunluğunun oyunu alan kişinin Kürdistan’ın cumhurbaşkanı adayı olması ve diğer tarafların da Bağdat’taki Kürdistani grupların kararına saygı duymasını umuyorum.”

SALİH: ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Ziyarete ilişkin Berhem Salih’in ofisinden de yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, tek bir adayın belirlenmesinin Irak Kürdistanı Bölgesi’ndeki siyasi durumun normale dönmesine de hizmet edeceğine vurgu yapılarak, şu ifadeler kullanıldı: “Her ne kadar Irak Cumhurbaşkanlığı hakkı Kürdistan halkına ait ise de adayın Kürdistani güçler tarafından belirlenmesi için zamana ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun için Kürdistan’daki siyasi durumun normalleşmesi gerekiyor. Bazı Kürt partileri bu süreçte bir araya gelmeye karşı. Ayrıca sadece KYB ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı yok. Partilerle ilgisi olmayan adaylar da bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Kürdistan ile birlikte bütün Irak halkını temsil ettiği için parlamentonun son kararı vermesi gerekiyor. Bize göre bu partiler arasındaki paylaşımın kırılması bir adım ve demokratik bir taleptir.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.