Mesud Barzani: Bağdat'a karşı birleşme vakti

Mesud Barzani: Bağdat'a karşı birleşme vakti

Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bütçeden aldığı payın azaltılması tartışılıyor. Bölgenin eski başkanı Mesud Barzani, tüm Kürt partilerine bu karara karşı birleşme çağrısı yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu sonrası istifa eden eski başkanı Mesud Barzani, Bağdat’la Erbil arasında hafta sonunda patlak veren bütçe krizi hakkında konuştu. Barzani, Erbil’e merkezi yönetimin bütçesinden gönderilen payın azaltılmasına tepki göstererek, “Cevap vermenin vakti geldi” dedi.

Saddam Hüseyin’e karşı Kürt ayaklanmasının 27’inci yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yapan Barzani, “Ayaklanmanın başarısı, Kürdistan için önemli bir ders. Haklarımız ve özgürlüklerimiz bize verilmiyor, halkımız onları almalı” ifadelerini kullandı. “Irak parlamentosunda yaşananlar, uzlaşmanın, iktidar paylaşımının, dengenin ve Kürdistan halkının anayasal haklarının altını oyma amaçlı açık bir adımdı” diyen Barzani, bütçe kararına karşı ‘birleşik bir yanıt’ çağrısı yaptı.

Barzani, “Kürdistan’daki bütün partilerin bir araya gelmesine ve Irak parlamentosunun bütçeyi kabul etmesine karşı uygun bir yanıt ve karar vermesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Irak parlamentosunun uzun süre ertelemenin ardından cumartesi günü kabul ettiği merkezi bütçede, Erbil’in Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana aldığı pay yaklaşık yüzde dört oranında azaltılıyordu. Oylama öncesindeki tartışmalarda bu hesaba karşı çıkan Kürt vekiller oylamayı boykot etmiş, bütçenin kabul edilmesi sonrası da Bağdat’taki siyasi süreçten tamamen çekilme çağrısı yapılmıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.