Merkel Trump'ı 'dostluktan' attı!

Merkel Trump'ı 'dostluktan' attı!

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki gerilim seçim programına da yansıdı. Merkel'in partisinin eylül seçimleri için hazırladığı yeni programda artık ABD'den 'dost' diye söz edilmiyor.

Eylül ayında genel seçimlere gitmeye hazırlanan Almanya’da, Başbakan Angela Merkel’in seçim programında ABD’den artık ‘dost’ diye söz edilmemesi dikkat çekti. Bu değişiklik, ABD’de Donald Trump’ın iktidara gelmesine yoruldu.

Merkel’in partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) 2013’teki ortak seçim programında, ABD’den ‘Almanya’nın Avrupa dışındaki en önemli dostu’ olarak söz ediliyordu. ABD’yle ‘dostluğun’, Almanya’nın uluslararası ilişkileri için bir ‘mihenk taşı’ olduğu belirtiliyordu.

Fakat 24 Eylül’de düzenlenen seçimler için bugün açıklanan yeni programda, ‘dost’ sözcüğünün yerine ‘ortak’ aldı. ‘İyi ve mutlu yaşadığımız bir Almanya için’ başlıklı programda, ABD için ‘Almanya’nın Avrupa dışındaki en önemli ortağı’ denildi. Programda, ‘ABD’yle tarihsel ilişkilerden’ söz etmekle yetinildi.

ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık kampanyası sırasında Merkel’i göçmenlere açık kapı politikasıyla Almanya’yı ‘yok etmekle’ suçlamış, Berlin’i NATO’ya borçlu olmakla suçlamış ve Paris İklim Anlaşması’ndan çekilerek de Merkel’in tepkisini çekmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.