Merkel: Mültecilerin sırtından AB'ye baskı kabul edilemez

Merkel: Mültecilerin sırtından AB'ye baskı kabul edilemez

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin mültecilere yönelik tutumunu sert bir dille eleştirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İdlib’de TSK’ya yönelik saldırının ardından mültecilere Avrupa’ya gitmeleri için sınır kapılarını açan Ankara’yı sert biçimde eleştirdi. Merkel, Türkiye’nin Avrupa’dan daha fazla destek beklemesini anladığını ancak bunu mültecilerin üzerinden yapmaya çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Türkiye’nin sınırlarını açarak mültecilerin sırtından Avrupa Birliği’ne baskı uygulaması kabul edilemez” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, bugün Berlin’de konuşan Merkel, Suriyeli mültecilere ülkelerinde nasıl yardım edilebileceği, İdlib’de ateşkesin nasıl sağlanabileceği ve Türkiye’ye nasıl destek olunabileceği konusunda hem Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştüğünü dile getirdi. Merkel, Macron ve Rusya lideri Vladimir Putin’le Türkiye sınırında oluşturulması olası bir güvenli bölge konusunu da ele aldıklarını belirtti.

Mültecilerin Türkiye’den sınıra gitmesiyle bir çıkmaza girildiğini belirten Merkel, konunun ancak Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşmasının her iki tarafın da kabul edeceği ve hayata geçireceği şekilde yoluna konulmasıyla çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Merkel Yunanistan sınırını akın eden mülteciler konusunda, “Türkiye’nin İdlib konusunda çok büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlıyorum. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti memnuniyetsizliğini mültecilerin sırtından değil, AB’ye diyalog yoluyla ifade etmeli. Benim için takip edilecek yol bu değil” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK ENDİŞE VERİCİ BİR DURUM’ 

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de bugün yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında 2016’da kabul edilen mülteci mutabakatının hâlâ geçerli olduğunu söyledi. Mutabakatın şimdiye kadar büyük ölçüde işlediğini de vurgulayan Seibert, Türkiye’nin söz konusu anlaşmanın hayata geçirilmesine ilişkin memnun olmadığı noktalar var ise buna dair görüşmeler yapılabileceğini kaydetti.

Seibert, Türkiye’den sığınmacıların giderek Yunanistan ve Bulgaristan sınırında yığılmasıyla yaşananları “Üstesinden gelinmesi gereken, çok endişe verici bir durum” diye niteledi.

‘KİMSE AVRUPA BİRLİĞİ’NE ŞANTAJ YAPAMAZ’ 

Türkiye’ye bir tepki de Avrupa Birliği Göç Komiseri Margaritis Schinas’tan geldi. Schinas, birlik üyesi bütün ülkeleri mülteciler ve Türkiye konusunda kararlı bir ortak tavır göstermeye çağırdı. Berlin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada konuşan Schinas, “AB, yeni bir imtihanla karşı karşıya kaldığı her sefer birlik içinde olmalı. Hiç kimse Avrupa Birliği’ne şantaj yapamaz ve gözünü korkutamaz” dedi. Schinas, ayrıca AB üyesi ülkelerin içişleri ve adalet bakanlarını pazar günü olağanüstü bir zirve yapmaya da davet etti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.