Meral Danış Beştaş, erkek şiddetini Meclis'e taşıdı

Meral Danış Beştaş, erkek şiddetini Meclis'e taşıdı

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş mahkeme ve yüksek mahkemelerin erkek şiddetine karşı verdiği kararları Meclis gündemine taşıdı.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, mahkeme ve yüksek mahkemelerin, erkek şiddetine ilişkin görülen davalarda erkek lehine takdir yetkisini kullanarak, suç vasfını değiştirerek kararlar vermesini Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan bir kadını öldüresiye döven, iki gün boyunca yanında kalıp hastaneye götürmeyen sanığa indirim uygulanarak 25 yıla çevrilen cezayı hatırlatan Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

‘YARGITAY TARAFINDAN VERİLEN KARAR VİCDANLARI ZEDELEMİYOR MU?’

Yargıtay tarafından sanığın eyleminin “kasten yaralama” kapsamında kaldığı gerekçesiyle bozulduğunu, sanığa en fazla 12 yıldan 16 yıla kadar hapis cezası gerektiren bu suçtan ceza verilmesi gerektiğine hükmettiğini hatırlatan Beştaş’ın yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde:

-Bahse konu karardan haberdar mısınız?

-Yargıtay tarafından verilen karara ilişkin Bakanlığınızın bir dahli var mıdır?

-Yargıtay tarafından verilen karar, vicdanları ve adalet duygusunu zedelemiyor mu?

-Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen indirimli karar ve Yargıtay tarafından verilen bozma kararında cezanın yarıdan fazla indirilmesi kararı sanığın iktidar partisi ile olan ilişkisinin sonucu mudur?

-Mahkemeler kişilerin pozisyonlarına göre mi karar veriyorlar?

-Otopsi raporunda yer alan tüm bulgular ve sanığın 2 gün boyunca maktuleyi hastaneye götürmeme iradesi yeterli delil teşkil etmiyor mu?

-Sanığın öldüresiye dövdüğü maktuleyi hastaneye götürmemesi ve kurtulma şansını elinden alması suçta ısrar değil midir?

-Hayatın olağan akışı gereği, bir kimseyi Yargıtay görüşüne göre “kasten yaralayan” kişinin yaralıyı hastaneye götürmeyip iyileşme şansını elinden alması açıkça öldürme kastı içermiyor mu?

‘KADIN CİNAYETLERİNİN İKTİDARINIZ DÖNEMİNDEKİ ARTIŞ SİZİ RAHATSIZ ETMİYOR MU?

-Yargıtay hangi yetkisine dayanarak, dosyada mevcut delil durumu ve olayın oluş biçimini göz ardı ederek suç vasfını değiştirebilmektedir?

-Yargıtay tarafından verilen bu karar kadın cinayetlerini meşrulaştırmıyor mu?

-Yargıtay kararı erkek şiddetinin artmasına neden olacak denli büyük olup bu sorumluluk aynı zamanda Bakanlığınıza ait olmuyor mu?

-Hâkim ve savcılara toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmeme gerekçesi nedir?

-Mevcut mevzuatın asgari şartlarda uygulanması dahi neden sağlanamıyor?

-Kadın cinayetlerinin iktidarınız döneminde gösterdiği artış sizi rahatsız etmiyor mu?

-Kadın cinayetlerinde caydırıcılığı sağlamak adına çalışma yürütecek misiniz?

-Kadın cinayetlerinde caydırıcılığı sağlamak adına Bakanlığınız müddetinde hangi çalışmaları yaptınız veya hangi çalışmaları yapmadınız? Hâlihazırda sorunun çözümüne dair hiçbir gelişme kaydedilmediği nazara alındığında, neden bu konuda hiçbir çalışma yürütmüyorsunuz?

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.