Meclis'te Afrin tartışması: Hüda Kaya'nın mikrofonu kapatıldı

Meclis'te Afrin tartışması: Hüda Kaya'nın mikrofonu kapatıldı

Meclis’te Afrin tartışması yaşandı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, HDP Milletvekili Hüda Kaya’nın "Afrin’in IŞİD katillerine teslim edilmeye çalışıldığı" yönündeki sözleri üzerine mikrofonunu kapattı.

Meclis’te Afrin operasyonu ile ilgili araştırma önergesi AK Parti ile HDP arasında tartışma konusu oldu. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, HDP Milletvekili Hüda Kaya’nın mikrofonunu kapattı.

Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin başta BM olmak üzere, uluslararası örgütlerin ve insan hakları kuruluşlarının Afrin’e yönelik askeri operasyonda artan sivil can kaybı tespitlerinin belirlenmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinin görüşmelerinde HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya söz aldı. Kaya konuşmasında, “Değerli halkımıza sesleniyorum” diyerek şunları söyledi:

“Sizlere söylendiği gibi inancımızda, kitabımızda kendi hâlinde yaşayan bir şehir halkına saldırmak cihat değildir, fetih değildir. Bizlere öğretildiği gibi millîlik yoktur kitabımızda. Bunların inancımızda olduğunu iddia etmek başta Allah’a ve onun barış ve adalet mesajını bizlere ileten Hazreti Peygamber’e büyük bir iftiradır. Afrin savaşı, Türkiye güvenlik sorunu yaşadığından dolayı başlamamıştır arkadaşlar. Afrin savaşını, AKP iktidarı kaybettiği gücünü kan ve nefret politikaları üzerinden tekrar kazanmak için başlatmıştır.”

AK PARTİ’DEN TEPKİ

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, partisine dönük “kan ve katliam planları üzerinden var olmaya çalışıldığı” sözlerine tepki gösterdi, “Kürtleri de kullanan bir yapıya destek anlamına gelebilecek sözleri kendisi demokratik zeminler üzerinde hayat bulan bir iradenin ifade etmesini ben hayretle karşılıyorum” dedi.

Bostancı’ya yanıt veren Kaya ise, “Vicdanlarınıza seslendim; varsa, Kur’an’daki o barış, adalet referanslarından bir zerre inanç kaldıysa yüreğinizde, bu duygularınıza seslendim. Burada fanatik bir particilik yapmıyoruz biz, sadece ve sadece insanlığa çağrıda bulunuyoruz” dedi. Kaya’nın sözlerine AK Parti Milletvekili Salih Çetinkaya, “Oraları teröristlere mi bırakalım biz? Sabahtan beri teröristleri savunuyorsunuz” diye tepki gösterdi.

MİLLETVEKİLLERİ ARASINDA TARTIŞMA BÜYÜDÜ

Hüda Kaya konuşmasını kesen milletvekillerine, “Sus, sesini kes, dinle! Susun lütfen, dinlemeyi öğrenin. Dinlemeyi öğrenin, dinlemeye bile tahammülünüz yok” diye tepki gösterdi, “Orta Doğu’daki bütün halklar IŞİD’in vahşetinden kaçıp Afrin’e sığındılar” dedi. Bu sırada tepkiler arttı. AK Partili Salih Cora, “Onların en büyük düşmanı sensin!” dedi.

KAYA’NIN MİKROFONU KAPATILDI

Hüda Kaya konuşmasını sürdürmeye çalışırken, “IŞİD vahşetinden Afrin’e kaçtılar, oraya sığındılar, orada demokratik bir yönetim oluşturmaya, yaşamlarını orada kurmaya çalışıyorlar. Siz gidip böyle bir şehir halkını katletmek üzere IŞİD’e, ÖSO’ya… IŞİD katillerine teslim etmeye çalışıyorsunuz” dedikten sonra mikrofonu Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından kapatıldı.

Bahçekapılı, “Sayın Kaya, buyurun yerinize geçin, sözünüz bitti. Bugün, yaşadığımız günler içinde Afrin’de bu ülkenin bütünlüğünü, bu ülkenin bayrağını, bu ülkenin milletini korumak için bir harekâta girişen ve bu uğurda şehit veren askerlerimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nden oluşan bir bütünü siz ‘Orada kirli bir savaş yapıyorsunuz ve sivil halkı öldürüyorsunuz’ diye nitelendiremezsiniz” dedi.

Kaya’nın “Ben ÖSO’yu söylüyorum. ÖSO, IŞİD’dir; ÖSO, El Kaide’dir. ÖSO, katiller ordusudur” sözlerine Meclis Başkanvekili “Hayır ‘ÖSO’ demediniz. Asla bu kürsüden sizin böyle konuşmanıza izin vermeyeceğim. Asla!” dedi.

Hüda Kaya’nın konuşma süresi bitmeden mikrofonunun kapatılmasına HDP milletvekilleri itiraz etti. Bu arada AK Partili Salih Cora, “Evet, ÖSO’ya sahip çıkıyoruz, ÖSO orada özgürlük mücadelesi yapıyor” dedi. Kaya ise, “Katillere mi sahip çıkıyorsunuz?” diye seslendi.

MİKROFONUN KAPATILMASINA TEPKİ 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, mikrofonun kapatılmasına tepki gösterdi. Beştaş, “Bu kürsü hiç kimsenin malı değil, halkın kürsüsüdür ve o kürsüyü kullanmaya hak kazandık. Bu kürsünün hukukuna da Meclis Başkan Vekilliği’nin hukukuna da hepimiz riayet etmek zorundayız. Burada siz bizim milletvekilimizi azarlayamazsınız, takdir edersiniz ki. O mikrofonu kapatmak da tıpkı Mahmut Toğrul’a yapıldı, linç girişiminde bulunuldu, burada da sözü kesiliyor. Bir kere, şunu hatırlatmak istiyorum ben: Hiç kimsenin, bu Meclis’te ne kimseyi linç edecek bir dile ne de azarlamaya hakkı vardır” dedi.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı ise, “Bu Meclis’in düzeni, şu anda kürsüde bulanan Meclis Başkan Vekili olarak benim sorumluluğum. Çalışma düzeninden, temiz bir dil kullanılmasından sorumlu olan benim. Bana görevimi hatırlatmayın” dedi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.