MEBYA-DER: Tutukluların taleplerini kabul edin

MEBYA-DER: Tutukluların taleplerini kabul edin

Van Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinin son bulması için tutukluların başlatmış olduğu açlık grevine dikkat çeken MEBYA-DER, tutukluların taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ndeki tutukluların Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının son bulması talebiyle 14 Eylül’de başlattığı ve 10 gün süreyle dönüşümlü olarak devam eden açlık grevine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü’nde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ile çok sayıdakişi katıldı.  

Açıklamayı okuyan MEBYA-DER yöneticisi Cihat Aksu, cezaevlerinde doluluk oranlarının fazlalığı, hijyen imkanlarından yoksunluk, sağlıklı beslenememe gibi olumsuz koşulların yetersizliğine dikkat çekerek, tutukluların hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Baskının olduğu her yerde hak arayışının gelişeceğinin aşikar olduğunun altını çizen Aksu, tutukluların hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için son aşama olarak açlık grevine girdiklerini söyledi. 

TALEPLER BİRAN ÖNCE KABUL EDİLMELİ

Tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin haklı ve meşru talepler olduğunu ifade eden Aksu, sivil toplum kuruluşlarının da tutukluların seslerine yeterince ses olmadığına vurgu yaptı. Aksu, “Bu gerçekliği görerek, tutukluların sesine biran önce ses verilmesi gerektiği hususunun altını çiziyoruz. Van’da faaliyet yürüten STK’lar olarak tüm kamuoyunu tutukluların taleplerini sahiplenmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Talepler biran önce kabul edilmeli ve hak ihlallerine derhal son verilmelidir” çağrısında bulundu. 

Hükümlü ve tutukluların temel talepleri ise şöyle: 

“* Cezaevinde ‘tehlikeli’ statüsü nedeniyle izole edilen hükümlü-tutukluların statülerinin kaldırılması, onlara uygulanan hak ihlalleri ve tecride son verilmesi

* Avluların üzerindeki tel örgülerin kaldırılması veya tel örgü bulunmayan koğuşlara geçirilmek

* Açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarına son verilmesi

* OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi

* Ağırlaştırılmış müebbet alan hükümlülerin havalandırma sürelerinin arttırılması ( 1 saat uygulanıyor)

* Siyasi hükümlü-tutukluların diğer suçlar ile aynı koridora konulmasından vazgeçilip iki bloğa toplanılması

* Oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesi tutumuna son verilmesi

* Cezası bir yıldan az kalan denetimli serbestlikten faydalanmak ve ilçe cezaevlerine nakil olmak isteyen hükümlülere tarafsızlık ve pişmanlık dilekçesi dayatılması uygulamasından vazgeçilmesi

* Ana dile dönük keyfi uygulamalardan kaynaklı Kürtçe kitapların verilmemesi uygulamasına son verilmesi

* Yine yakın süreçte aile ve avukatlardan öğrenildiği kadarıyla pandemi gerekçesiyle uygulanan sıcak su kotası, sayım ve oda aramaları hiç önlem alınmadan sosyal mesafe kuralını hiçe sayan uygulamalardan vazgeçilmesi.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.