McGurk: Bağımsız Kürdistan'a kesinlikle karşıyız

McGurk: Bağımsız Kürdistan'a kesinlikle karşıyız

ABD'nin IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Washington'ın referanduma 'kesinlikle karşı olduğunu' söyledi.

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Washington’ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ‘kesinlikle karşı’ olduğunu söyledi. McGurk, “Bu, ABD hükümetinin kati bir biçimde karşı çıktığı bir durum” dedi.

Washington’da özel bir brifingde konuşan McGurk, “Biz bu referandumun iyi bir fikir olduğunu düşünmüyoruz. Zamanlaması yanlış. İyi hazırlanılmamış. Sadece, Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerinin tam işbirliğiyle IŞİD’e karşı kritik adımların atılması hâlâ atılması gereken Havice’den bahsetmek bile yeterli. Referandumun burada potansiyel olarak felaket sonuçları olabilir” dedi.

Iraklı liderlerle konuyu ayrıntılı biçimde görüştüklerini ve ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un da son günlerde bu konuda bir dizi önemli telefon görüşmesi yaptığını belirten McGurk, “Bakın, şu anda Kürt yetkililerin 25 Eylül’de düzenlemek istediklerini söylediği bu referanduma odaklandık. Bu ABD hükümetinin kesinlikle karşı çıktığı bir şey” diye konuştu.

McGurk, ABD’nin resmi politikasının ‘birleşik, federal bir Irak’ı desteklemek’ yönünde olduğunu yineleyerek, “Irak hükümetini destekliyoruz. Güçlü, refah içinde, kendisiyle ve komşularıyla barışık bir birleşik federal Irak’ı destekliyoruz” dedi.

Amerikalı yetkili sözlerine şöyle son verdi: “Kürdistan Bölgesi’yle derin ilişkilerimiz var – Erbil’de, Süleymaniye’de, tüm Kürt partileriyle… Ve ben bunun onyıllardır süren ve bundan sonra da devam edecek bir şey olduğunu düşünüyorum. Fakat aynı zamanda biz, tabii ki, Irak hükümetiyle, Irak’ın anayasal sistemi dahilinde birleşik ve federal Irak’ı desteklemek amacıyla çalışmayı sürdüreceğiz.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.