Mamak'ta kadınlar 'kent mücadelesini' tartıştı

Mamak'ta kadınlar 'kent mücadelesini' tartıştı

Ankara Mimarlar Odası Şubesi üyesi Tezcan Karakuş Candan, Gezi olayları ile kadınların sokağa çıkıp, mücadeleyi üstlendiğine işaret ederek, "kadınları sokağa çıkmış bir halkı kimsenin durduramayacağını" söyledi.

ANKARA - Gezi Parkı direnişinin ardından ülke genelinde birçok ilde, mahallelerde, parklarda gerçekleştirilen forumlar devam ediyor. Çeşitli zamanlarda gerçekleştirilen bu forumlara Ankaralıların ilgisi de oldukça yoğun. Benzer bir forum dün gece dün akşam Mamak ilçesinde bulunan Zülfü Kadın ve Güvendik Parkı'nda gerçekleştirildi. "AKP Karanlığı'na karşı" sloganıyla kent ve kentli haklarının tartışıldığı bu açık hava forumuna konuşmacı olarak Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyesi Tezcan Karakuş Candan, CHP milletvekili Aylin Nazlı Aka ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Söngül Üzgün katıldı. 

Forumun ilk konuşmacısı olan Tezcan Karakuş Candan, konuşmasına şube binalarında bulunan dinleme cihazına değinerek başladı. Candan, bu konuda dinlenmelerine gerek olmadığını, kamu ve toplum yararına şeffaf bir çalışma ve mücadele yürüttüklerini dile getirdi. AKP iktidarının baskıcılığına karşı halkın Gezi Parkı'nda patladığını ifade eden Candan, "Halk, Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesiyle patladı. Kentli haklarının en önemli maddesi katılım hakkıdır. Kimse bize sormuyor, herkes her şeyi biliyor. Belediye başkanı biliyor, başbakan biliyor, kimi seçtiysek bizden çok biliyor. Halkın katılımına olanak verecek bir süreç ise, izlenmiyor. Bu sokaklardaki her bir fikir forumlarda parklarda söylenen her bir fikir değerli ve ayrı bir anlamı var. Bu sesi duyanlar, yarınları kucaklar" şeklinde konuştu.

'Komşumuza güvenmeyi öğrendik'

Candan Gezi olaylarında gençlerle birlikte, kadınların da çok önemli bir mücadele verdiğini ve sokaklara çıktığının altını çizen Candan, "Gezi olayları ile kadınlar sokağa çıktı, mücadeleyi üstlendi. Çünkü AKP hükümeti kadınları eve kapatmak istedi, çalışmasınlar istedi, kaç çocuk doğuracağına, karar verdi. Gezi'de her yaştan kadınlar isyanın en önemli dinamikleri idi. Bunun altını kalın bir çizgiyle çizmek isterim. Eskiden, Güvenpark'ta akşam saat dokuzdan sonra bile kadınlar tedirgin olmadan yürüyemiyordu. Şimdi kadınlar mahallelerde sokaklarda daha rahat dolaşıyorlar. Zaten kadınları sokağa çıkmış bir halkı, kimse durduramaz. Bu kentte özgürce yaşamak, eşit hizmet almak, katılım sağlamak, bütçesini yönlendirmek hepimizin hakkı. Hükümet bizi de kentlerimizi yaşayamayalım diye bizleri evlerimize kapatmak istedi. İşten eve, evden işimize gider olduk. Kentleri yaşamamıza izin vermediler, binamızda üst komşumuzu tanımaz olduk, yabancılaştık, yalnızlaştık. Oysa Gezi direnişinden sonra üst komşumuza yan komşumuza güvenmeyi öğrendik. Komşularımızın kim olduğunu öğrendik. Kentimizi yeniden keşfettik, kendimize geldik" dedi.

Forumun bir diğer konuşmacısı olan Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Songül Üzgün ise, konuşmasında şunları söyledi: "Kaç tane kültür merkezi var Mamak'ta? Kaç sinema, okul, hastane var? Ama birçok AVM yapıyorlar. Mamak'ta yıllardır her seçimde üniversite sözü veriyorlar, ama üniversite yok. Mamak'ta üniversite yapacak alan var, ama yapmıyorlar. İstemiyorlar, isteseler çoktan Mamak'ın bir üniversitesi olurdu. Okul yapmıyorlar ama Mamak'ın her yerine cami yapıyorlar." DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.