Maçoğlu: Belediye kayyım döneminde 33 milyon lira borçlandırılmış

Maçoğlu: Belediye kayyım döneminde 33 milyon lira borçlandırılmış

31 Mart'ta Dersim Belediyesi Başkanı seçilen Fatih Mehmet Maçoğlu, "Belediye 2 yıl durdurulacak şekilde borçlandırılmış, hareket edemiyoruz" dedi.

Türkiye Komünist Partili Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, belediyenin kayyım döneminde 33 milyon lira borçlandığını söyledi. Belediyenin yapmaması gereken işleri yaptığını belirten Maçoğlu, “2 yıl durdurulacak şekilde borçlandırılmış, hareket edemiyoruz” dedi.

Cumhuriyet’ten Tuğba Özer‘e konuşan Maçoğlu, halkla belediye arasındaki engelleri kaldırdıklarını belirterek, “İşçilerin geçmiş süreçte üzerlerinde yaratılan korku, kaygı yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladı. İl özel idaresine devredilen birkaç park ve belediyeye ait olan mülklerin meclis kararıyla geri alınması sağlanmaya başlandı. Sokak hayvanları için ihtiyaç olan araçlar temin edilmeye başlandı. Mahallelerde kadın, gençlik ve kent etik komisyonları oluşturuldu. Bu komisyonlarla halk meclislerimizi oluşturarak gelecekle ilgili planlamalarımıza bir iki ay içerisinde başlayacağız. Tabii bu süreç içerisinde diğer bütün belediyelerin yaptığı temizlik, su kanalizasyon gibi işler de yapılıyor” dedi.

Ovacık ilçesinde başkanlık yaparken burada uyguladığı belediyecilik modeliyle ilgili soruyu yanıtlayan Maçoğlu, “Ovacık’ta olduğu gibi, toprakları ve doğayı koruyarak ekolojik planlar doğrultusunda üretim alanlarımızı da geliştirmeye başladık. Önümüzdeki dönemle ilgili de bu planlamalar kooperatif üzerindeki üretim güçlendirilerek devam edecek. Bizim bundan vazgeçmeyeceğimizi söylemek istiyorum. Burada da bu üretim ilişkileri gelişecek. Tarıma dayalı çalışmalar olacak. Kuru meyve yapılmasına kadar, bu şehirde üretilen pekmez, reçel, kuru dut gibi 15-16 çeşit ürünün değerlendirildiği ve tüketim kooperatifleri ile pazara sunulduğu bir üretim aracından bahsediyoruz. Artık İstanbul, İzmir, Ankara’nın dışına çıktık. Adana, Mersin, Eskişehir, Bursa, Antalya’da da mağazalar açmaya başladık. Bizim üretimle ilgili politikamız biri kazanırken bir başkasının sömürülmesi şeklinde olmayacak. Biz doğal üretimden vazgeçmeyeceğiz. Bu hem üreticinin hem tüketicinin yediği sağlıklı gıdanın güçlendirilmesi anlamına geliyor. Aradan tefeci ve tüccarı çıkararak çok fazla kar marjı koymadan tüketiciye de biraz daha ucuza sağlamak adına da bir çalışma olacak” ifadelerini kullandı.

Maçoğlu göreve geldiğinde belediyenin 68 milyon lira borcu olduğunu belirterek, “Gerçekten de kayyımdan sonraki yönetimi çalışamaz hale getiren borçlarla karşı karşıya bırakıldık. Sadece kayyım döneminde 33 milyon lira borçlanmaya gidilmiş. Bu bile belediyenin çalışma alanının engellenmesi ve çalışamaz hale getirilmesi anlamına geliyor. Kayyımlar tarafından yapılan yerlere baktığınızda çok fazla sokağa dokunulmamış, yol yapılmamış. Bazı yerlere park, bahçe yapılmış. Borçlanma da zaten bunlar üzerine. Başka kamu kurumlarının yapması gereken işler belediye tarafından yapılmış. Örneğin karayollarının ışıklandırılmasının belediye tarafından yapılmış olmaması lazım. Belediye 2 yıl durdurulacak şekilde borçlandırılmış, hareket edemiyoruz. Bırakın onları işçi maaşlarını, çalışanların özlük haklarını verecek durumda değiliz. Ama biz buna dair birkaç çalışma planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bunları açıklayacağız. Özellikle dayanışma üzerinde bir çalışma yürütmek istiyoruz. Belediyenin de üreteceği projelerle bu iki yılı hareket ettirme gibi bir çabamız var” dedi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.