Lübnan'dan çağrı: Suriye Arap Birliği'ne dönmeli

Lübnan'dan çağrı: Suriye Arap Birliği'ne dönmeli

Suriye'de iç savaşın sonuna gelinirken, Şam yönetiminin Arap dünyası ile ilişkilerinin normalleşmesi konusuna bir adım daha geldi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden katılması çağrısı yaptı.

Hafta sonunda Lübnan’da yapılacak Arap Birliği zirvesinin açılışı öncesi üye ülkelerin dışişleri bakanlarına hitap eden Cibran, “Suriye bize dönmeli. Suriye’yi terörizmin kucağına atmak yerine biz kucaklamalıyız. Bu karar için dış güçlerin onayını beklememeliyiz” dedi. Basil, Suriye’nin birliğe dönmemesinin ‘tarihi bir hata’ olacağını belirtti.

ADIM ADIM NORMALLEŞME

Suriye’nin Arap ülkeleri ile ilişkilerindeki ilk normalleşme adımı, Suudi Arabistan’da yakınlığıyla tanınan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in Aralık 2018’de Şam’a gidip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la bizzat görüşmesi ile atılmıştı. Yedi yıl sonra Şam’ı ziyaret eden ilk Arap lider olarak Beşir’in, bu adımı Suudi Arabistan’ın talebiyle attığı yorumu da yapılmıştı. Suriye devlet medyasının, Beşir’in Esad’la el sıkışırken çekilen fotoğrafları ‘Dahası gelecek’ etiketiyle paylaşması da dikkat çekmişti. Ardından da Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn Şam’daki büyükelçiliklerini yeniden açmıştı.

Arap Birliği’nin kurucu üyelerinden de biri olan Suriye’nin üyeliği, 2011’de ülkedeki muhalif protestoların şiddet yoluyla bastırıldığı gerekçesiyle askıya alınmıştı. Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinin girişimiyle savaşın daha başında alınan bu karar bir yandan Arap dünyasının Esad’a topyekûn sırt çevirmesi olarak yorumlanmış, bir yandan da diyalog kapısının tamamen kapatılması nedeniyle eleştirilmişti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.