Lübnan'da ekonomik kriz ve iletişim vergileri protesto edildi

Lübnan'da ekonomik kriz ve iletişim vergileri protesto edildi

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergi kararları protesto edildi. Protestolar, başta Beyrut olmak üzere diğer kentlerde de düzenlendi.

Lübnan’da ekonomik durumun kötüleşmesi ve hükümetin yeni vergiler getirme planı, yüzlerce Lübnanlı’yı sokaklara döktü. Protestolar hükümetin tütün, benzin, sosyal medya ve Whatsapp olmak üzere diğer iletişim platformları için yeni vergi tasarısını duyurmasıyla başladı.

Lübnan basınında çıkan haberlerde, güvenlik güçlerinin Beyrut merkezindeki göstericilere göz yaşartıcı gaz attığını belirtildi. Sivil kayıplar hakkında henüz bir bilgi yok.

OHAL İLAN EDİLMİŞTİ

Lübnan İletişim Bakanı Muhammed Şukayr, Whatsapp uygulamasına yönelik vergi tasarısının Başbakan Saad el-Hariri’den gelen talep üzerine Bakanlar Kurulunda onaylanmayacağını duyurdu. Öte yandan Başbakan Hariri’nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Bakanlar Kurulunun, bugün Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplanacağı belirtildi.

Lübnan’da ekonomik durum kötüye gittiği gerekçesiyle uzun süredir aralıklarla hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyordu. Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, 3 Eylül’de ekonomide olağanüstü hal ilan etmişti. Uluslararası ekonomi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Lübnan’ın görünümünü 24 Ağustos’ta B’den CCC sınıfına düşürdüğünü açıklamıştı.

LÜBNAN’IN BORCU 86.2 MİLYAR

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan, 2011’de Suriye’deki krizin başlamasıyla maruz kaldığı mülteci dalgaları ve yaşadığı siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Son dönemde büyük ekonomik kriz yaşayan Lübnan’da, Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, 2019’un ilk çeyreği itibarıyla kamu borcu 86.2 milyar dolara ulaştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.