Lice'de kadınlar kendi ekonomisini oluşturacak

Lice'de kadınlar kendi ekonomisini oluşturacak

Lice Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Nujiyan Kadın Merkezi, açtığı kurslarla ilçede kadın ekonomisinin oluşturulması için ilk adımı attı.

Lice Belediyesi'ne bağlı faaliyet yürüten Nujiyan Kadın Merkezi'nde, kadınlar Demokratik Ekonomi Konferansı'nda alınan kararların hayata geçirilmesi ve kadınların ekonomide söz sahibi olması için çalışmalara başlandı. Kadınlar, çalışmalar kapsamında kendi öz kaynaklarıyla atölyeler açmak ve küçük pazarlar kurmayı hedefliyor. Çalışmalara ilişkin konuşan Nujiyan Kadın Merkezi sosyologu Yüksel Çaytaş, kadınların kendi emeğini ortaya çıkarmak için kadın merkezinde kurslar açtığını belirterek, özellikle Demokratik Özerkliğin inşa sürecinde kadınlarla birlikte komünal yaşamı inşa etmek ve kadınların kendi ekonomisini oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Kapitalizmin kadını bir meta olarak gördüğü ve kadını piyasada ucuz iş gücü olarak çalıştırdığı değerlendirmesinde bulunan Çaytaş, amaçlarının bunun önüne geçmek ve kadını meta olarak gören zihniyeti yıkıp, kadının kendi emeğiyle kendi iş gücünü oluşturmasını sağlamak olduğunu söyledi.

ic-1-047.jpg

4 kadınla başladı

İlk etapta 4 kadınla terzilik kursuna başladıklarını belirten Çaytaş, kursla birlikte amaçlarını büyütmek istediklerini ve Lice'de bir kooperatifleşmeye gideceklerini ifade ederek, "Bize gelen kadınlara belediyemizin gücü yok demeyeceğiz hep birlikte kendi öz kaynaklarımızla ekonomimizi oluşturacağız" diye belirtti. İlerde yaptıkları ürünleri piyasaya sunmayı düşündüklerini ve ilk etapta küçük çaplı bir pazar oluşturmak istediklerini söyleyen Çaytaş, çalışmalarla kadının kendi emeğine sahip çıkacağını, küçük olan çalışmaların ilerde daha büyük çalışmalara öncü olabileceğini belirtti.

'Kadın ekonomisini esas alacağız' 

Yerel yönetimlerin ve belediyelerin de desteğini alarak daha güçlü şekilde Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nda kararlaştırdıkları, kadınların kendi ekonomisini oluşturma maddesini esas alacaklarını ve bu maddenin kendilerine büyük bir güç kaynağı olduğunu belirten Çaytaş, "Aylar öncesinden kararlaştırılan çalışmalarımızı bu proje dahilinde gerçekleştireceğiz" diye belirtti.

Kurs sayesinde evden çıktı

Çalışmalara ilişkin konuşan kursiyer Berivan Bulut ise 4 ay önce Nujiyan Kadın Merkezi'yle tanıştığını, bir aydan beri nakış ve dikiş kursunda kurs aldığını anlattı. Bulut, daha önce evden çıkmadığını, kurs sayesinde evden çıktığını ve çalışmalara dahil olduktan sonra kendi yeteneklerinin farkına vardığını dile getirerek, kadın merkezinde kadınlarla birlikte komünal bir çalışma yürüttüklerini ve hedeflerinin olduğunu söyledi. 

ic-2-033.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.