Leman Sam'a beraat: Kurban gelenektir

Leman Sam'a beraat: Kurban gelenektir

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, sanatçı Leman Sam ile ilgili davada kurbanın ibadet değil, bir gelenek olduğuna hükmettiği ortaya çıktı. Şikayetçi avukat Turgay Balaban mahkemenin kararına tepki gösterdi.

Leman Sam, geçen yıl Kurban Bayramı’nda, sosyal medya üzerinden, “Benim için IŞİD ile bıçağını masum bir hayvanın boğazına dayayan aynı duygudadır. IŞİD beni şaşırtmıyor” şeklinde bir mesaj paylaştı. Bu paylaşımı sebebiyle Leman Sam hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sam, geçtiğimiz temmuz ayının ilk yarısında hakkında açılan bu davadan beraat etti.

BirGün’ün haberine göre, Mahkeme, karar metninde kurbanın ibadet değil, bir gelenek olduğunu vurguladı. Kurbanın tarihin ilk dönemlerinden bu yana çeşitli toplumlar tarafından kullanıldığını hatırlatan mahkeme, kurban hakkında ‘dini yaşam tarzları içerisinde yer edinmiş gelenektir’ nitelemesini yaptı.

‘MAHKEME İBADET OLARAK GÖRMÜYOR’

Karar metninde şu ifade yer aldı:

“Dolayısıyla kurban geleneğinin bir dini değer olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. Bu nedenle Emine Leman Şenkan hakkındaki suçlama oluşmadığı için beraatine karar verilmiştir.”

Şikayetçi Avukat Turgay Balaban, mahkemenin kararına tepki gösterdi. Avukat Balaban, “Leman Sam’a beraat kararı veren mahkeme kurban ibadetini, ibadet olarak görmemiş. Kararında, ‘İlkçağlardan beri var olan bir şeydir, dini değer değildir’ ifadesini kullanmış. En ilginci hakimin, ‘kurban dini bir değer değildir.’ gerekçesi. Bu hakim içinde yaşadığı toplumun sanırım farkında değil” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.