Lavrov: Türkiye, Moskova’da varılan Karabağ anlaşmasını destekliyor

Lavrov: Türkiye, Moskova’da varılan Karabağ anlaşmasını destekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karabağ’da eylül sonundan beri süren şiddetli çatışmaların insani sebeplerle durdurulması kararını içeren ‘Moskova anlaşmasını’ Türkiye’nin desteklediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistanlı mevkidaşı Zograb Mnatsakanyan’laMoskova’daki görüşmesinin ardından basın toplantısında yöneltilen bir soru üstüne, “Türk meslektaşlarımla temaslarıma gelirsem, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasım oldu, kendisine çabalarımızın desteklenmesini beklediğimizi ilettim. Pazar günü bir telefon görüşmemiz daha oldu, söz konusu görüşme esnasında da Moskova’da üstünde anlaşılan belgenin desteklendiği teyit edildi” dedi.

Lavrov şimdi sıranın Moskova’da üstünde anlaşılan bu belgenin uygulanmasına geldiğini belirtti ve ekledi:

“Şimdi tam olarak bunun üstünde çalışıyoruz.”

Rus Dışişleri Bakanı’nın Moskova’da cuma günü Ermenistan ve Azerbaycanlımevkidaşları ile yaptığı uzun görüşmenin sonucunda dört madde içeren bir açıklama üstünde anlaşılmıştı.

Karabağ’da 27 Eylül’den beri devam eden şiddetli çatışmaların geçici olarak durdurulmasını öngören açıklamada şu maddeler yer alıyor:

  1. Savaş esirleri ile alıkonulmuş diğer insanların ve cenazelerin değişimi adına insani nedenlerle 10 Ekim 2020, 12.00’de ateşkes ilan edilecektir. Söz konusu süreç Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin kriterlerine uygun olarak, yine bu kurumun hakemliğinde yürütülecektir.
  2. Ateşkesin somut unsurları üstünde ayrıca anlaşılacaktır.
  3. Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları arabuluculuğunda, temel çözüm prensipleri temelinde barışçıl bir çözüm için bir an önce müzakerelere başlayacaktır.
  4. Taraflar müzakere süreci formatının değişmeyeceğini teyit etmektedirler.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.