KYK borcu öğrencilerin sırtına yük oldu

KYK borcu öğrencilerin sırtına yük oldu

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamadıkları için KYK borçlarını ödeyemeyen öğrenciler, borçlarının silinmesini istiyor.

İşsizlik ordusuna, her yıl mezun olan binlerce üniversite öğrencisi dahil oluyor. Açıklanan verilere göre, işsizlik nedeniyle 3 milyon 100 bin kişi Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borcunu ödeyemedi, 300 bin kişi ise borç nedeniyle icralık oldu. Son bir yılda açıklanan resmi verilere göre, üniversite mezunu olup herhangi bir işte çalışmayan kişi sayısının 556 bin oldu. Burs borçlarını ödemek için bazı öğrencilerin, kendi meslekleri dışında asgari ücret ya da altında bir rakamla çalışmak zorunda kaldığı belirtiliyor. 

26 BİN TL BORÇLU 

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü mezunu Ramazan Keskin, KYK'ya 26 bin TL borçlu bulunuyor. Borcunu ödemek için aşçı olan Keskin, pandeminin yaratığı sosyo-ekonomik sıkıntılardan dolayı KPSS’ye hazırlanamadığını söyledi. Borcu ödeyecek durumunun olmadığını ifade eden Keskin, şunları söyledi: “KYK geri ödemeli burs, özünde yanlış bir uygulamadır. Devletin kendini banka olarak gördüğü, öğrenciyi ise bir müşteri olarak gördüğü bir sistem. Hiçbir iş alanı oluşturmadan elini kolunu bağladığı bir uygulama. Yöntem yanlış ise sonuç sakat olacaktır. Bana göre, tamamıyla geri ödemeksizin bu burs verilmelidir. Öğrenci geri ödeme yerine, kendi alanı üzerinde bir verim, üretim, gelişim beklentisi içine girmelidir. Borç bu şekilde ödenmiş olur. Devletin borcu ödemeyi para olarak algılamaması lazım. Bu imkanı sağlamakla mükelleftir. Aksi takdirde borçlandırma sistemi özellikle okul bittikten sonra herkeste bir 'hastalık' olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bireyden aileye, aileden topluma doğru yayılmaktadır.”

YÜK OLARAK GERİ DÖNÜYOR

Ekonomik nedenlerden dolayı öğrencisi olduğu Ardahan Üniversitesi Edebiyat Bölümünü bırakan Necatin Üçdağ’ın da 17 bin TL KYK borcu bulunuyor. 12 kardeş olduklarını ve ekonomik olarak zor şartlarda olduklarını dile getiren Üçdağ, “Ben bu borcu nasıl ödeyeceğim?” diye sordu. Verilen kredinin ihtiyaçlarını gidermediğini söyleyen Üçdağ, aldıkları kredinin kendilerine yük olarak geri döndüğünü söyledi. 

EĞİTİMDEN UZAKLAŞIYORLAR

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şubesi Eşbaşkanı Emine Akşahin, öğrencilerin zorluk yaşadığı borçların silinmesini istedi. Sorunun çözümü için muhalefet partilerinin Meclise verdikleri önergelerin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini dile getiren Akşahin, bu nedenle öğrencilerin eğitimlerine ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Akşahin, “Üniversite sınavını bin bir türlü emekle, bin bir türlü zorlukla kazanıp üniversiteye giden gençlerimiz, maalesef olan barınma, giyinme yeme içme gibi temel ihtiyaçlarını çoğu zaman karşılayamıyorlar. Bunun için ya okuldan uzaklaşıp eğitimi bırakıyorlar ya da kısmi zamanlı işler bulup çalışıyorlar. Bu temel ihtiyaçların birini bile karşılamayan KYK kredisini alıyorlar” dedi. 

İŞ YOK, AŞ YOK, MAAŞ YOK

Tarihin en yüksek işsizliğinin yaşandığına dikkat çeken Akşahin, “Bu dönemde gençlerimizin birçoğu asgari ücretle ya da kısmi zamanlı işte çalışıyorken, bu KYK borçların tekrar alınması yönünde bir karar başlatılmış. 18 aylık bir taksitlenme süreci uygulaması var ancak şu anda iş yok, aş yok, maaş yok. Gençlerin bu parayı misliyle ödeyecek durumu yok. İktidar bu durumu görmek istemiyor. Bu süreçte Meclis’te tüm muhalif siyasi partilerin bu konu ile ilgili önergelerine ret cevabı geldi. Bizler bu süreçte halkın sırtından geçinen ve zengin olan holdinglerden fedakârlık yapmasını istiyoruz. Milyonlar kazanan şirketlerin borçlarının tek kalemde silindiğini biliyoruz. Bu gençlerimizin borçlarının taksitlenmesini istemiyoruz, silinmesini istiyoruz. Birçok genç şu anda işsiz. Üniversite mezunu olduktan sonra ataması yapılmayan binlerce, yüzbinlerce gencimiz var" diye belirtti.

KARŞILIKSIZ BURS VERİLMELİ

Akşahin, öğrencilerin kredi borçlarının silinmesiyle ilgili çeşitli kampanyalar yürüttüğüne değinerek, “Üniversite’den mezun olan yüz binlerce genç işsiz kendi alanları dışında başka alanlarda asgari ücretle çalışmak zorundalar. Maalesef onların geleceğine dair adımlar atılmıyor, iş alanları yaratılmamakta gençler, kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Üniversite deki gençlerin okuması için onlara verilen bursun kesinlikle karşılıksız vermesinden yanayız” diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.