KYB Ankara ofisine kapatma temsilciye sınır dışı

KYB Ankara ofisine kapatma temsilciye sınır dışı

Ülkesine dönen KYB Ankara Temsilcisi Behroz Gelali, "Hükümet, 3 gün içinde ofisimizi kapatıp Türkiye'den çıkmamızı istedi" dedi. HDP, Ankara'nın bu kararını 'en sert şekilde kınadığını' açıkladı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Türkiye Temsilcisi Behroz Gelali, ofislerini kapatıp Türkiye’den ayrılmalarının istendiğini söyledi.

Rudaw’ın haberine göre Süleymaniye’ye döndükten sonra basın toplantısı düzenleyen Gelali, Ankara’daki ofislerinin kaptılmasına ilişkin bilgi verdi.

17 yıldır KYB’nin Türkiye Temsilciliğini yürüten Gelali, “Ben Türkiye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin ve Sayın Mam Celal’in (Talabani) temsilcisiydim. Uzun süre orada iyi işler yaptık” dedi.

‘İŞLER HİÇ BİR ZAMAN BU RADDEYE VARMADI’

Gelali, 17 yıl boyunca birçok kez “siyasi kriz” yaşandığını ancak işlerin hiçbir zaman bu raddeye varmadğını ifade etti.

Ankara ofisinin kapatılması hakkında Gelali, “Geçtiğimiz süre zarfında Süleymaniye’de, KYB’yle ilgisi olmayan siyasi bir kriz yaşandı. Daha çok kendi hatalarıydı. KYB bölgesinde yaşanan bir olay nedeniyle birkaç gün önce Dışişleri Bakanlığı, güvenlik kurumlarındaki siyasetle ilgili rahatsızlıklarını ilettiler. Bu da KYB’nin Ankara’daki ofisinin kapatılmasına kadar vardı. Bizden 3 gün içinde ofisi kapatmamızı istediler” bilgisini paylaştı.

‘ABD ORDUSU GELİP ÜZERLERİNE GİTTİ’

Türkiye’nin duyduğu rahatsızlıkla ilgili soruya Gelali, şu yanıtı verdi: “Her ne kadar bize siyaset ve diplomaside bu tür olayların sık yaşandığını söyleseler de 2003’te askerleri burdayken ABD ordusu gelip üzerlerine gitti. Ancak o dönem Sayın Mam Celal (Celal Talabani), sorunun her açıdan güvenli bir şekilde çözülmesini sağladı. Devletler arasında da böyle şeyler çokça yaşanmıştır. Fakat birçok devlet daha diplomatik yollarla sorunları çözer. Maalesef bu kez Türkler katı bir diplomasiyle sonuca gitti.”

Gelali son olarak, “Sorun çözülene kadar ofisin kapalı olmasını istediler. Ailem ve çocuklarımla dönmekten mutluyum” ifadesini kullandı.

HDP: KARARI EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ

Karara HDP Merkez Yürütme Kurulu, bir açıklamayla tepki gösterdi. HDP’nin açıklamasında şunlara yer verildi:

“17 senedir Türkiye’de temsilcilik görevini ifa eden Behroz Gelalî’nin hukuk dışı, keyfi ve diplomatik teamüllerden uzak bir şekilde sınır dışı edilmesi, Türkiye’deki siyasi iktidarın Kürt halkına ve onun temsilcilerine yönelik tahammülsüzlüğünün yeni bir örneğidir.

AKP-MHP koalisyonunun Türkiye toplumunu çektiği hukuksuzluk, adaletsizlik ve şiddet sarmalı giderek büyüyor. OHAL rejimine ve onun hukuk dışı uygulamalarına karşı mücadele etmenin zarureti ortadadır.

AKP-MHP blokunun Kürt halkı ve onun temsilcilerini siyasal iradesini tanımama üzerine kurduğu ittifak, Türkiye halklarının ortak mücadelesiyle boşa çıkarılacaktır.

HDP olarak, Behroz Gelalî’nin hukuk dışı ve keyfi bir şekilde sınır dışı edilmesini en sert şekilde kınıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.