'Kuzey Kore savaş için yalvarıyor'

'Kuzey Kore savaş için yalvarıyor'

Kuzey Kore'nin önceki gün yaptığı nükleer deneme sonrası gerilim tırmanıyor. ABD baskıyı artırmaya hazırlanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'küresel felaket' uyarısı yaptı.

Kuzey Kore’nin son hidrojen bombası denemesinin ardından gerilim tırmanırken ABD’den gelen mesajların tonu bir kez daha yükseldi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Güvenlik Konseyi’nin dün düzenlediği acil toplantıda ‘Kuzey Kore’nin savaş çıkarmak için yalvardığını’ savundu. ABD Başkanı Donald Trump da ‘baskıyı azami seviyeye çıkaracağını’ söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise savaşın ‘küresel felaket’ getireceği uyarısı yaptı.

Kuzey Kore krizine ilişkin son açıklamalar ve tarafların pozisyonları şöyle:

‘SAVAŞ İÇİN YALVARIYOR’

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada “Kuzey Kore savaş için yalvarıyor” deyip şöyle devam etti: “Savaş hiçbir zaman ABD’nin istediği bir şey değildir. Bunu şu an istemiyoruz. Fakat ülkemizin sabrı sınırlı değil. Müttefiklerimizi ve topraklarımızı koruyacağız.”

Haley, ülkesinin nükleer deneme yapan Kuzey Kore üzerindeki yaptırımları artıracağını söylerken, ABD’nin yeni bir yaptırım paketi hazırlaması bekleniyor.

TRUMP: BASKIYI ARTIRACAĞIZ

ABD Başkanı Donald Trump ise Kuzey Kore’nin ‘düşman kardeşi’ Güney Kore’nin Devlet Başkanı Moon Jae-in ile telefonda görüştü. İki liderin, Pyonyang yönetimi üzerindeki baskıyı artırma kararı aldığı, bunun için ‘her yöntemi kullanacakları’ açıklandı.

PUTİN: KÜRESEL FELAKET YAŞANIR

Kuzey Kore ile sınır paylaşan Rusya’dan ise bu tavra itiraz var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer füze programı nedeniyle uygulanacak daha sert yaptırımların Kuzey Kore’de liderliği değiştirmek yerine ‘küresel felaket’e yol açacağını söyledi. Çin’deki BRIC ülkeleri zirvesinin ardından konuşan Putin, ‘askeri histerinin küresel felaketle sonuçlanacağını’ belirtti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.