Kürt şairden Trump'a Normandiya yanıtı

Kürt şairden Trump'a Normandiya yanıtı

Kürt şair Dilzar'dan Trump'a Normandiya yanıtı: Kürtler yardım etti, Trump ne bilsin?

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Kürtler bize 2. Dünya Savaşı’nda yardım etmediler, söz gelimi Normandiya’da yardım etmediler” sözlerinin başlattığı tartışma sürüyor. 2. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin safında Nazilere karşı savaşan 90 yaşındaki Kürt şair Ahmed Dilzar, “Kürtler yardım etti ve çok da becerikliydiler. ABD Başkanı o zaman daha doğmamıştı bu yüzden bilmiyor” tepkisini gösterdi.

1943’TE LİVİ ORDUSU’NA KATILDIM’

Rûdaw TV’nin sorularını yanıtlayan Dilzar, Irak’ta İngilizlerin kurduğu Livi Ordusu’nda yer aldığını ve Kürtlerin bu orduda Süryanilerle birlikte aktif görev yaptığını söyledi. Dilzar, “Ben 28 Şubat 1943’te bu orduya katıldım. Ordudaki numaram 8 bin’di. Orduda yaklaşık 9 bin Kürt vardı ama Süryaniler daha çoktu ve sayıları 9 bini geçiyordu. Elbette Araplar da vardı ve ordumuzun merkezi Habbaniye’ydi” dedi.

‘O ADAMIN AKLI BAŞINDA DEĞİL’

Trump’a “Kürtler yardım etti ve çok da becerikliydiler. ABD Başkanı o zaman daha doğmamıştı bu yüzden bilmiyor. Kürtlerin savaşa katıldığını bilmiyor” yanıtını veren Dilzar, eleştirilerine şöyle devam etti: “Ayrıca, aramızda kalsın ama o adamın aklı başında değil. ABD Başkanı’nın. Her dakika başka bir karar verip cayıyor. Türkiye Suriye’ye saldırısa ekonomisini yerle bir ederim dedi. Hiç birşey de yapmadı. Daha önce de İran’ı vuracağım bilmem ne dedi ki bu çok tehlikeliydi. Çünkü İran’ı vursaydı o da tüm Kürdistan’ı yerle bir ederdi.”

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nın önünü açması sonrası iç kamuoyundan gelen eleştirileri savuşturmak için “Kürtler bize 2. Dünya Savaşı’nda yardım etmediler, söz gelimi Normandiya’da yardım etmediler” sözleriyle tartışma yaratmıştı. Trump’ın bu sözleri ‘bağlam dışı’ olarak eleştirilirken, Amerikan gazetesi Washington Post da 2. Dünya Savaşı’na katılan Kürtleri yazmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.