'Kürt rönesansı gerçekleşti'

'Kürt rönesansı gerçekleşti'

43. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festivali'nde konuşan Kürt felsefesi ve sosyolojisi üzerine çalışmaları olan yazar İkram İşler, Kürt halkının tarihte sürekli baskılara karşı isyan ettiğini belirterek, "En son isyanı başlatan PKK hareketiyle

BİTLİS  - Tatvan Belediyesi tarafından "Kültür ve sanatla özgür geleceğe yürüyoruz" sloganıyla 20 Temmuz'a kadar devam edecek olan 43. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festivali çeşitli etkinliklerle sürüyor. Fuarın etkinlik programı çerçevesinde KURDİ-DER tarafından panel düzenlenirken, fuardan sonra sanatçı Halit Bilgiç konser verdi. Fuar alanında bulunan Demokratik Çözüm Çadırı'nda düzenlenen ve tarihçi İhsan Colemêrg ile Kürt felsefesi ve sosyolojisi üzerine çalışmaları olan yazar İkram İşler'in panelist olarak katıldığı bir panel düzenlendi. Panele aralarında BDP Tatvan İlçe Başkanı Cevdet Turgut, belediye ve il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Panelde açılış konuşmasını yapan KURDİ-DER eğitmeni Gulgeş Deryasipî, Kürtlerin tarihleri boyunca büyük katliamlara tabi tutulduğunu bunun en belirgin sebebinin birinin dil üzerindeki baskı olduğunu ifade etti.

'Kürtler Mezopotamya'nın en kadim halkıdır '

Deryasipî'nin ardından konuşan tarihçi İhsan Colemêrg, tarihte ulusların ulus olma yönündeki yaşamlarına dikkat çekerek, ulus olmanın her halkın doğal bir özelliği olduğunu belirtti. Colemêrg, "Kürtler dünyanın en kadim toprakları olan Mezopotamya'da doğdular ve burada tarih boyunca yer değiştirmeden yaşamlarını şimdiye kadar sürdürdüler. Fakat Kürtler tarihte önce İran Osmanlı topraklarının arasındaki sınırlarla ikiye, Lozan'la beraber dört parçaya parçalanarak ulusal birliklerini oluşturmaları engellenmiştir" dedi.

'Kürtler büyük bir değişim yaşadı'

Yazar İkram İşler de konuşmasında, halkların ulus kimliklerinin oluşmasında coğrafyanın ve komşu oldukları etniklerin büyük bir etkisinin olduğunu belirtti. Kürtlerin tarihteki başkaldırılarına dikkat çeken İşler, şöyle konuştu: "Kürtler tarihleri boyunca onlarca başkaldırı düzenleyerek sisteme karşı isyan etmişlerdir. Tarihteki 28 Kürt isyanı kanlı bir şekilde bastırılırken, 29. isyan olan PKK hareketi otuz yıldır aralıksız sürmektedir. Kürtler PKK hareketiyle beraber büyük bir değişim yaşamıştır. Bu hareketle beraber Kürtlerin rönesans gerçekleşmiştir."

Panelin ardından sanatçı Halil Bilgiç'in konser verdiği etkinlik geç saatlere kadar sürdü. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.