Kürt petrolüne el koyuyorlar

Kürt petrolüne el koyuyorlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait, 700 bin varilden fazla petrol taşıyan bir tankere Kanada'da el konulacak. Kanada mahkemesi kararı, Irak hükümetinin açtığı dava sonucunda aldı.

Kanada’da bir mahkeme, Irak hükümetinin açtığı bir dava sonucunda Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ait bir petrol tankerine el koyma kararı aldı. 700 bin varilden fazla petrol taşıyan tanker, 13 Haziran’da Ceyhan Limanı’ndan yola çıkmıştı.

Irak’ın merkezi hükümeti Erbil’in ham petrolünü tek taraflı olarak satmasına karşı çıktığı bilinirken, Halifax kentindeki Kanada mahkemesinin kararında da davacı olarak ‘Irak Cumhuriyeti’ görülüyor. Kararda, İtalyan bandıralı Neverland isimli tankerdeki ‘yaklaşık 721 bin 915 varil ham petrole el konması’ emri yer alıyor.

Irak hükümeti son olarak üç yıl önce, Erbil’e ait bir petrol tankerinin kargosunu Meksika Körfezi’nde boşaltmasını mahkeme yoluyla engellemeye çalışmıştı. Neverland, o tarihten bu yana Kuzey Amerika’ya doğru seyreden ilk tankerdi. Petrol tüccarları tarafından yakından izlenen gemi 18 Haziran’da Ceyhan’dan yola çıktıktan sonra 21 Haziran’da Cebelitarık Boğazı’nı geçip Atlantik Okyanusu’na çıktığında uydu vericisini kapatmıştı. Tankerin en son cuma günü Kanada’nın kıyı kenti Halifax’ın 300 mil, ABD’nin Boston kentinin de 600 mil açıklarında görülmesi, Irak hükümetinin mahkemeye başvuracağı beklentisine yol açmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.