Kürt partileri seçim ittifakı ilan etti

Kürt partileri seçim ittifakı ilan etti

Diyarbakır'da yedi parti ve siyasi hareket 31 Mart seçimlerine 'ittifak'la gidileceğini açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerine ‘Kürt partileri’ olarak ittifakla girme kararı alan siyasi parti ve oluşumlar açıklama yaptı.

İttifaka katılan, Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Partîya Komunîsta Kurdistan (KKP), Platforma Demokrata Kurdistan (PDK), Partîya Demokrata Kurdistanê -Türkiye PDK-T  seçime HDP çatısı altında girecek.

Partiler adına Diyarbakır’da yapılan ortak açıklamadan satır başları şöyle:

SALDIRILARI BİRLİKTE GÖĞÜSLEYECEĞİZ: İmzası bulunan parti ve hareketlerimiz, Yerel Seçimlerde Kürdistani Seçim İttifakını oluşturduğunu ve seçimlere HDP çatısı altında katılacaklarını ilan eder. Halkımızın iradesini yeniden gasp etmede ısrar eden Cumhur İttifakı’nın, ‘Kürde kaybettir, kaybet’ formülüne karşı, ‘Kürdistani seçim ittifakı; halkımız kazansın, ittifakımız kazansın, biz Kürtler kazanalım’ formülüyle hareket eder, yerel seçimlerde daha etkin sonuçları almayı hedefler. Kürdistani Yerel Seçim ittifakıyla Kürdistan’daki sivil demokratik siyasetin yeniden canlanmasına katkıda bulunmak için daha fazla çaba harcayacağız. Ve önemlisi halkımızın ulusal değer ve kazanımlarına yönelik saldırıları, birlikte sivil demokratik zeminde göğüsleyeceğiz.

ARAYIŞIMIZ SÜRECEK: Yerel seçim ittifakı ile parti ve hareketlerimiz ve esas olarak da halkımız arasında ulusal demokratik işbirliği kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunmak ve ‘Kürt partileri aralarında ittifak yaratamaz’ anlayışını, halkımızın özlemleri doğrultusunda şimdilik yerel seçimlerle sınırlı da olsa aşmak istiyoruz. Cumhur İttifakı (AKP-MHP), parti çıkarları adına, ‘küsme lüksümüz yok ittifak yapıyoruz’ diyor ve anlaşıyorsa; Kürt parti ve hareketlerimiz olarak biz de ayrılıklarımızı geri çekip ortak paydalar üzerinde yerel seçimlerde ortaklaştığımızı ilan ediyoruz. Önemlisi, en belirleyici paydamız, halkımızın yaşamsal acil ulusal talebi olan ana dilde eğitim-öğretim başta olmak üzere halkımızın demokratik talepleri ile ilgili olarak belediyelerde ulusal demokratik duruş kadar; yerelde halkımıza hizmet götürmek üzerinden hareket edeceğiz. Yerel seçimlere ayrı katılmak isteyen Kürdistani partilerimizin kararlarını demokratik bir hak olarak görüp iradelerine saygı duyduğumuzu, bununla birlikte yukarıda özetlediğimiz özgün koşullar nedeniyle tüm partilerimizin 31 Mart seçimlerinde tek bir seçim ittifakı altında seçimlere katılmalarının tarihi öneminden hareketle son ana kadar diğer partilerimizle de ittifak arayış ve çağrımızı sürdüreceğiz. Türkiye’de HDP’nin en geniş demokrasi güçleriyle yerel seçim ittifakı kurmasını çok önemsediğimizi ifade etmek istiyoruz.

BULDAN: BİRLİK BORCUMUZDUR

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da açıklamada şunları söyledi, “Bugün burada bu açıklayacağımız ittifakla Kürt halkının ulusal birliğine hizmet edecek tarihsel bir adım atmış olacağız. Bu oldukça önemli ve değerli bir aşamadır. Halkımızın bizden beklentisi de budur. Bu ittifakın seçimlerle sınırlı kalmaması Kürt halkının tüm siyasal bileşenlerinin ulusal birliği geliştirmesi çok önemlidir. Ulusal birlik halkımıza borcumuzdur. Qazî Mihemed’den, Mele Mustafa Barzani’ye, Mazlum Doğanlara, Vedat Aydınlara borcumuzdur. Onların bizlere bırakmış olduğu değerli mirasa borcumuzdur. Bu mirasa sahip çıkmak bizim görev ve sorumluluğumuzdur. İşte bunun için bugün buradayız ve bir aradayız”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.