Kürt kadın gazeteciler bir araya geliyor

Kürt kadın gazeteciler bir araya geliyor

Kürt kadın gazeteciler, Diyarbakır'da yapılacak “Kadın gazeteciliği ve Kürd kadınları” adlı panelde biraraya geliyor.

Sadece kadınların katılabilceği ve 9 Mart günü saat 12.00’de başlayacak etkinlik, Diyarbakır Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştiriliyor.

FemînKurd’ün düzenleyeceği 8 Mart etkinliği çerçevesinde yapılacak panele Özgür Politika gazetesi yazarı ve Sterk TV programcısı Esra Çiftçi, FeminKurd sitesi Yayın Yönetmeni Hamiyet Çelebi, Amerika’nın Sesi Radyosu Muhabiri Hatice Kamer, Serbest Gazeteci Müjgan Halis, Gelî Kurdistan TV programcısı Sîdar Basut, Güney Kürdistan’dan yazar Viyan Mayi ve JİN-HA Editörü Zehra Doğan katılıyor. İki bölümde yapılacak panel, Hamiyet Çelebi ve Leyla Peköz Çalışkan tarafından yönetilecek.  Etkinliğin sunumu gazeteci Xangul Özbey tarafından yapılıyor. Kürdçe yapılacak olan etkinlikte panel oturumlarından biri Türkçe olacak. 

Panelde, Kürt kadınlarının basın alanındaki çalışmaları değerlendirilecek, medyadaki erkek hakimiyetine karşı kadınların mesleki alanda nasıl donanabilecekleri, ve kadın gazeteciliğinin esasları tartışılacak.

Kürt feminist kadın gazeteciliğinin geliştirilmeli

FemînKurd Yayın Yönetmeni Hamiyet Çelebi yaptığı basın açıklamasında, günümüzde global bir iktidar aygıtı haline gelen medyada kadın emeği ve olgusunun, yaşamın diğer alanlarındaki sektörlerde olduğu gibi baskılandığını, kadınların erkek hakimiyetindeki medyada kendilerini yeterince gösteremediklerini söyleyerek, düzenleyecekleri panelde kadın gazeteciler olarak bu sorunu aşmanın yollarını tartışacaklarını söyledi. Çelebi, sadece kadınların çalıştığı ve kadınca üretimin ve kadınca bakışın hakim olduğu bir medya anlayışı ve kurumsallaşmasının da üretilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini, kadınların bu alanda erkeklerle rekabet edebilecek düzeyde olduklarını söyleyerek, FemînKurd’ün kısa bir süre önce yayına başlamasında rağmen ciddi bir haber ve yorum kaynağı haline geldiğini ve çok sayıda kadın gazeteci ve yazarı biraraya getirmeyi başardığını söyledi. Çelebi, Kürt feminist kadın gazeteciliğinin geliştirilmesi konusuda da özel bir çaba içinde olduklarını da ifade etti. 

Çelebi, 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü münasebeti ile Diyarbakır'da düzenleyecekleri etkinlikte, panel dışında; feminizmi ve kadın mücadelesini anlatan dokümanter gösterimi, şairler Kristin Özbey ve Nezahat Dağtekin’in dinletisi, karikatürist Zeynep Durusu ile resam Jovan Hovî eserlerinden oluşan sergiler ve ses-sahne sanatçısı kadınların da katıldığı zengin bir programlarının olduğunu, etkinliğe tüm kadınları davet ettiklerini söyledi.

“Kadınlar 8 Mart’ta tek sesli ve çok renkliyiz” motosu ile düzenlenen etkinlik saat 12-16 arasında gerçekleşecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.