Kürt Dil Platformu'ndan 'yol haritası' için konferans

Kürt Dil Platformu'ndan 'yol haritası' için konferans

Meclis'teki siyasi partilerle görüşen Kürt Dil Platformu üyeleri, "Partilerin tamamı, önümüze somut bir şey koymadılar" dedi. Platform üyeleri, yol haritası için 22 Şubat’ta konferans düzenleyeceklerini aktardı.

Kürt Dil Platformu delegasyonları, Ankara'da 3 gün önce Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP) ve Avrupa Birliği (AB) üyeleriyle gerçekleştirdikleri temaslara ilişin basın toplantısı yaptı. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan PAK binasında düzenlenen toplantıya, platform üyeleri Şerefxan Cizîrî, İrfan Söner, Vahit Aba ve Sedat Doğan katıldı. 

CIZÎRÎ: OLUMLU GEÇTİ

Platform üyelerinden Şerefxan Cizîrî, Meclis'te grubu bulunan partiler ile görüşme talebinde bulundukları, ancak kendilerine sadece HDP, CHP ve Saadet Partisi'nin randevu verdiğini aktardı. Avrupa Birliği (AB) temsilcileriyle de görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Cizîrî, görüşmelerinin olumlu geçtiğine işaret ederek, “Bu da gösteriyor ki birçok insanın dikkatini çekmişiz. Ankara'ya iyi bir etki bırakmışız. Çünkü biz dilimiz için bir mücadele yürütüyoruz. Siyasi çatışmalar için değil" dedi. 

Girişimlerine rağmen AKP’yle görüşme sağlayamadıklarını kaydeden Cizîrî, "AKP, bugün de bize görüşme talebi gönderirse bugün de görüşmeye hazırız. Dil meselesinde kimseyi dışarıda bırakmak istemiyoruz" diye konuştu. Randevu talep etmedikleri tek partinin MHP olduğunu belirten Cizîrî, gerekçesini ise, MHP'nin Kürtçe konusundaki katı tutumunu gösterdi. Cizîrî: “Eğer politikalarını yumuşatırlarsa onlarla da görüşebiliriz. Hiçbir partiye önyargılı değiliz" dedi. 

KILIÇDAROĞLU ‘HAYIR’ DEMEDİ

Cizîrî, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları görüşmeye değinen, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu, hiçbir talebimize ‘Hayır’ cevabı vermedi. Pozitif bir görüşme gerçekleştirdik. Onlara, ‘Kürtçe meselesi sadece kurslarla giderilecek bir mesele değildir, resmi dil olması ve Kürt dil kurumunun kurulması gerekiyor’ dedik. Onlar da bu taleplerimize 'ileriki zamanlarda sizlere destek olup Meclis'e Kürtçe üzerine önerge verecekler' dedi."  

'DİLİMİZE SAHİP ÇIKMA ZAMANIDIR'

AB temsilcileriyle yaptıkları görüşmeyi de anlatan Cizîrî, "Fikir ve düşüncelerimizi paylaştık. Onlar da bunu raporlaştırıp bize yardımcı olacaklarını söyledi" ifadelerini kullandı. Devleti temsil eden tüm organlar ile görüşme gerçekleştirmek istediklerinin altını çizen Cizîrî, "Fakat bir ölçütümüz var. Onlarla bir alışverişin olması gerekiyor. Eğer onlarla görüşmemizi istemiyorlarsa biz de kapılarına gidip el açacak değiliz. Bizim de bir onurumuz var, Kürtçenin de bir onuru vardır" dedi. Kürtlerin diline ve kültürüne sahip çıkması gerektiği üzerinde duran Cizîrî, "Artık yeter, kendimizi ve dilimizi küçük görmeyelim. Dilimize sahip çıkalım. Zaman Kürt olmanın zamanıdır, dilimize sahip çıkma zamanıdır" ifadelerini kullandı. 

'DİL SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ'

Platform üyelerinden İrfan Söner, HDP ile yapılan görüşme hakkında konuştu. Görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Söner, "Dilimiz üzerinde büyük bir tehlike var, platform olarak bunun önünü alacağız. Her iki HDP Eş Genel Başkanı (Pervin Buldan ve Sezai Temelli) ile görüşme gerçekleştirdik. İsteklerimizi dosya şeklinde onlara sunduk. Her grup toplantısında dilin gündeme getirilmesi ve Meclis'te kanuni olarak ne yapılması gerekiyorsa yapılması gerektiğini aktardık. Onlar da bu temelde çalışacaklarının sözünü verdiler. Temel amacımız dil sorunlarının bir an önce çözülmesidir" diye konuştu. 

'SOMUT BİR ŞEY KOYMADILAR'

Saadet Partisi'yle yapılan görüşmeyi anlatan Sedat Doğan ise amaçlarının meclis, toplum ve siyasi partilerinin dikkatini çekmek olduğunu söyledi. Doğan, Saadet Partisi temsilcilerine, "Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsçanın kardeş diller olduğunu, fakat her 3 dilin, Hz. Yusuf gibi Kürtçeyi kuyuya attıklarını ve kuyudan çıkmasına izin vermediklerini" söylediklerini aktardı. Görüşme gerçekleştirdikleri çoğu partinin, Kürtçe konusunda ellerinin bağlı olduğunu ve adım atamayacaklarının söylediğini aktaran Doğan, "Partilerin tamamı, önümüze somut bir şey koymadılar" ifadelerini kullandı. 

22 ŞUBAT'TA KONFERANS 

Vahit Aba da, Kürt sorununun çözümünün Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmasından geçtiğine vurgu yaptı. Kürtlerin de kendi anadillerinde eğitim görme haklarının olduğunu vurgulayan Aba, "Bunun için de önümüze bir program koyduk. Dilimizin ortadan kalkmaması için biz Kürtler nasıl bir tedbir alacağız ve devletten ne istiyoruz? Kürtler ve uluslararası kurumlar ile ilişkileri ne olmalı? Bununla ilgili bir yol haritası ortaya koyduk. 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin çalışmalarımız var. 22 Şubat'ta gelecek yıl için yol haritasını çıkarmak için konferans düzenleyeceğiz" dedi. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.