Küresel ısınma: Her 6 hayvandan biri yok olma tehdidi altında

Küresel ısınma: Her 6 hayvandan biri yok olma tehdidi altında

Bir Amerikan araştırması, karbondioksit emisyonlarının mevcut hızda devam etmesi halinde küresel ısınmanın etkisi altında her altı hayvandan birinin yok olabileceği konusunda uyardı.

Araştırma Science dergisinde yayınlandı. Araştırmanın temel yazarı, Connecticut Üniversitesi ekoloji ve biyoloji departmanı araştırmacısı Mark Urban, acilen harekete geçmek gerektiğini belirtiyor.

Urban, "Bu araştırmanın sonuçları, gezegende sıcaklığın artması ile birlikte neslin tükenmesi tehlikesinin hızlanacağını telkin ediyor" dedi. 

Amerikalı araştırmacı, mevcut politikalarda bir değişiklik olmazsa hayvan türlerinin yüzde 16'sını tehdit altında olacağını söyledi.

Urban, dünyanın bir çok bölgesinde küresel ısınmanın fauna ve flora üzerindeki etkisine ilişkin farklı yöntemlerle 131 araştırmayı inceledi.

Araştırmacı gezegendeki sıcaklığın her bir derece artmasıyla biyoçeşitlilik kaybının da hızlandığını tespit etti.

İklim bilimcilerin çoğuna göre sanayi öncesi döneme göre, küresel sıcaklık yüzyılın sonuna kadar 2 derece artacak.

Amerikalı araştırmacı bu durumda hayvan türlerinin yüzde 5,2'sinin yok olacağını hesapladı.  Mevcut durumda bu oran yüzde 2,8 olarak değerlendiriliyor.

Aynı dönemde sıcaklık 3 derece artarsa, hayvan türlerinin yüzde 8,5'i yok olabilecek.

Eğer sıcaklık 2100 yılına kadar 4,3 dereceye çıkarsa bu durumda hayvan türlerinin yüzde 16'sı tehdit altında olacak.

Science dergisinde yayınlanan diğer bir uluslararası araştırmada 23 milyon yıllık dönemi kapsayan deniz organizmalarının fosilleri üzerinde yapılan incelemeler yer aldı. Araştırma, okyanus hayvanları ve ekosisteminin yok olma tehdidi altında olduğunu belirtiyor.

Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden biyoloji projesör yardımcısı Seth Finnegan, küresel ısınma ve insan aktivitelerinin uzun zamandan beridir gezegende yaşayan hayvan grupları üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.