Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde 'başkanlık' askıya alındı

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde 'başkanlık' askıya alındı

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde başkanlık makamı askıya alındı. Muhalefet partilerinin girişimiyle yapılan oylama sonucunda, bu makamın geleceğini ve yetkilerinin kapsamını bir sonraki meclisin belirlemesine karar verildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu, bölgedeki siyasi çıkmazın aşılması ve başkanlık makamının bu süreçte sınırlandırılmasını öngören yasa teklifini onayladı.

Buna göre, bir sonraki parlamento seçilene dek, Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığı makamı askıya alındı. Başkanın yetkileri ve bu makamın geleceği, yeni seçilen parlamentonun ilk iki yılında belirlenecek.

Oy çokluğuyla kabul edilen Başkanlık Kurumu Yasa Tasarısı’nın arka planında, ana muhalefet partisi Gorran’ın üyesi olan meclis başkanı ile iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında patlak veren gerilim yatıyor.

Bölgesel parlamento bu gerilim nedeniyle iki yılı aşkın süredir işlevsiz durumda. Muhalefet partileri, KDP’yi parlamentoyu kendi lehine olacak şekilde çalışamaz kılmakla, kararları parlamento dışında almakla ve demokrasiye zarar vermekle suçluyordu.

KDP ‘DEVAM’ DEDİ, GORRAN KARŞI ÇIKTI

Bugünkü oturumda da başkanlık makamı ve seçim takvimi konusunda biri Gorran, diğeri KDP tarafından olmak üzere iki ayrı yasa tasarısı sunuldu. KDP’nin tasarısında başkanlık makamının sürdürülmesi, Goran’ınkinde ise kaldırılması öneriliyordu.

Oylama sonucunda, başkanlık makamının bir sonraki parlamento seçilene kadar askıya alınmasına karar verildi. Bu görevin geleceğine, beş yıllığına seçilecek olan yeni parlamentonun ilk iki yılında karar verilecek. Ayrıca, 30 Eylül’de hem parlamento hem başkanlık için aynı anda seçim düzenlenmeyecek.

Mesut Barzani’nin geçtiğimiz eylül ayındaki bağımsızlık referandumunun uluslararası toplumda kabul görmemesi sonrasında istifa etmesinin ardından, başkanlık makamının yetkileri yasama, yürütme ve yargı arasında dağıtılmıştı. (Dış Haberler)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.