''Kur-an ‘Kadını dövün’ demez''

''Kur-an ‘Kadını dövün’ demez''

Urfa'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir panel düzenlendi.

YÜKSEKOVA HABER

URFA - Urfa’nın Birecik ilçesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Birecik Eğitim Sen tarafından yapılan panele Demokratik İslam Kongresi Şura üyesi Hüda Kaya ile ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık katıldı. Enver Nebihe Karaata Kültür Merkezi’nde gazeteci-yazar İbrahim Genç’in moderatörlük yaptığı panelde İslam’da kadının yeri ve Türkiye’de kadına yönelik yaklaşımlar tartışıldı.

“İslam doğru anlaşılmadı”

Panelin açılış konuşmasını Kürtçe yapan gazeteci-yazar İbrahim Genç, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladıktan sonra İHD verilerine göre sadece 2015’i ilk iki ayında 52 kadının katledildiğini belirtip “Geçen yılın ilk iki ayına göre neredeyse kadın cinayetleri ikiye katlanmış. Yine bu verilere göre yüzlerce kadının şiddete ve tacize maruz kaldığı gerçeğiyle yüz yüzeyiz.” dedi. Dinin kadına şiddet konusunda dayanak yapılamayacağını söyleyen Genç şöyle konuştu: “Kitabımız Kuran ‘Eğer Allah dileseydi elbette sizi bir tek ümmet yapardı’ dedi ama bu topraklardan Rumlar ve Ermeniler sürüldü. Allah ‘Renkleriniz ve dillerinizin farklı olması Allah’ın kudretinin dillerindendir’ dedi ama ulus-devlet mantığı tarafından başta Kürtçe olmak üzere diğer diller yok edilmeye çalışıldı. Tin suresinde olduğu gibi Allah birçok yerde ağaca yemin ediyor ama bu ülkede HES’lerle, operasyona kolaylık olsun diye nice ormanlar yakıldı. Hz. Muhammed sığındığı Taif’te uğradığı zulme ve hakarete rağmen hoşgörüsünü yitirmedi ama bu ülkede din alimi denen kişiler Kürtlere beddualar okudular. Allah ‘Emrolunduğun gibi dosdoğru ol’ dedi ama dünyevi çıkarlar ve iktidarlar adına her şey suistimal edildi. Peygamber Efendimiz, en hayırlı müminin kadına en iyi davranan kişi olduğunu söyledi ama Müslüman ülkelerinde kadınların durumu ortada. Kısacası bu topraklarda İslam doğru anlaşılmadı.”

i-1-320.jpg

“Kuran ‘Kadını dövün’ demez”

İlahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık da konuşmasında bazı çevrelerin kendi düşünce yapılarına göre inancı değerlendirdiklerini, bu sebeple dine birçok hurafenin girdiğini belirtti. Kuran ile ilgili olarak da doğru bilinen birçok yanlığın olduğuna değinen Eliaçık “Mesela Kuran’da kadın üzerine doğru bilinen birçok yanlış var. Kuran ‘Kadını dövün’ demez. Kuran’da kadının erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığıyla ilgili de bir şey yok. Bu, Tevrat’ta var. Kuran’a göre kadın ile erkek beraber olmuştur. Bu konuda Nisa Suresinin girişinde birçok izahat vardır.” dedi. Çeviri hatalarından dolayı Kuran’da birçok konunun yanlış anlaşıldığını savunan Eliaçık, erkeğin evinin reisi olduğu düşüncesinin de buradan geldiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Evin reisi erkektir diyorlar ama Kuran böyle bir şey demiyor. Bilakis Kuran, erkeğin kadınına karşı centilmen olması gerektiğini söylüyor. Bununla ilgili Kuran’daki Arapça fiil yanlış tercüme ediliyor. Oysa bu konuyla ilgili Arapça fiilin anlamı ‘eşinin karşısında sıkça ayağa kalkan’ demektir.”

“Rojava sözleşmesi, Medine sözleşmesini andırıyor”

Osmanlı’nın beş şeyin hesabını veremeyeceğini belirten Eliaçık bunların da saltanat, evlat katli, cariye hayatı, devşirme sistemi ve işgal anlayışı olduğunu söyledi. Katılımcılardan gelen soru üzerine Medine sözleşmesi ve Rojava sözleşmesine de değinen Eli açık bu konuda şunları söyledi: “Rojava sözleşmesini okudum. Rojava sözleşmesi adeta Medine sözleşmesinin bu topraklarda yeniden başını çıkarmaya başlamasına, yeniden filizlenmesine benziyor. Diyebilirim ki her iki sözleşme birbirini andırıyor. Kadın erkek eşitliği, adalet, diğer inançlara yaklaşım ve diğer konularda aynı vurgular var. Ki Peygamber Efendimiz de tam da bunu istiyor.”

“IŞİD asla İslam değildir”

Aynı zamanda HDP’den milletvekili aday adayı da olan yazar Hüda Kaya “8 Mart’ta sadece Roza’ları, Clara Zetkin’leri hatırlıyoruz. Yanlış yapmıyoruz; ama buna Ortadoğulu direnen kadınları da eklemeliyiz. Çünkü bugün IŞİD’e karşı Kobanê’nin, Kerbela’nın kızları savaşıyor” dedikten sonra şöyle konuştu: “Kuran’da erkekler suresi yoktur; fakat Nisa adında kadın suresi vardır. Neden? Çünkü kadının ezilmişliği tarihseldir. Kendine Müslüman’ım diyen bazı bağnazlar ve yobazlar, İslam’ı tahrip ede ede IŞİD’le anılmasına neden olmuştur. Oysa IŞİD, asla İslam değildir.” Kaya, Emevi zihniyetinin bugün de yaşadığını belirtip “Hz. Muhammed ölümünden sonra karşı devrim oldu ve Emevici, saltanatçı, Yezidçi ve faşist zihniyet geldi. Bu da beraberinde kadının köleleştirilmesi ve ezilmesi sürecini getirdi. Din erkekleştirilmiştir. Bu zihniyet, hadisler uydurarak toplum içinde kendini meşrulaştırmıştır. Maalesef ki bu anlayış hem dünyada hem de Türkiye’de varlığını hâlâ sürdürmektedir.” dedi.

“Direnen kadının hikayesi”

Kaya konuşmasında kapitalist modernitenin kadına bir yaşam biçimi dikte edip kadını istismar ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Ataerkil zihniyet sadece kadına değil, dine de hakim olmuş ve sadece kendi tarihini yazmıştır. Bu, kültürde de böyledir. Bakın, direnen kadının hikayesini yazan kaç erkek vardır? Kaç egemen vardır? Bütün tarih alabildiğince erkeklerin tarihidir. Erkek sadece kadına sahip olmadı. Ekonomi, siyaset ve din başta olmak üzere her alanda gücünü gösterdi. Bu anlayışla dünya cehenneme çevrildi savaşlarla. Öyle ki savaşı erkekleri çıkardı ama zulmedilen yine kadın bedeni oldu.”

Panel soru ve cevapların ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.