Kumu hamur gibi yoğuruyor

Kumu hamur gibi yoğuruyor

Torbalı Sanayi Sitesi’ndeki Özgür Çelik Döküm Atölyesi’nde çalışan ve döküm yapıp, Silis kumunu yoğuran 33 yaşındaki Gülsay Karabulut, elinin hamuru ile çekiç sallayıp, redaktör kasaları üretiyor.

Torbalı Sanayi Sitesi’ndeki döküm atölyesinde, yıllardır erkeklerin yapması alışılagelen işlerde, kadın işçi rastlanmaya başlandı. Gelişen ekonomi ve iş hacmi karşısında, çalıştıracak erkek eleman bulmakta güçlük çekmeye başlayan işletmeler, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla kadın istihdamına yöneldi. Torbalı Sanayi Sitesi’nde Özgür Çelik Döküm Atölyesi’nde çalışan ve erkeklere taş çıkarırcasına döküm yapıp, Silis kumunu yoğuran Gülsay Karabulut, dokuz yıldır sanayide ağır işlerde çalışıyor.

SICAĞA MEYDAN OKUYOR

40 dereceye varan hava sıcaklığına inat elinin hamuru ile çekiç sallayan ve redaktör kasalarını imal eden bir çocuk annesi Gülsay Karabulut, çıraklık eğitimi aldıktan sonra işletmede usta olarak çalışmaya başladı. 30 erkek personelin arasında döküm yapan Karabulut, şöyle konuştu: “Yapı olarak çok hareketliyimdir. Bu nedenle oturarak ya da ağır ilerleyen işlerde çalışamadım. Yıllar önce bu mesleği keşfettim. Severek ve beğenerek yapıyorum. Hem bu şekilde aileme ve eşime katkı da bulunuyorum. Usta başı ve diğer erkek personellerimiz beni kabullenerek benimsedi. Huzur içinde hep birlikte çalışıyoruz.”

“HAFİF İŞLERDE ÇALIŞAMIYORUM”

Evli ve bir çocuk annesi Gülsay Karabulut, çocukluk yıllarından bu yana erkek mesleklerine karşı özel bir ilgisi olduğuna değinerek şunları söyledi: “Çocuk yaşlarında iken babamla birlikte sanayiye giderdik. Erkeklerin yaptığı işleri ben de yapabilirim diye kendimce söylenirdim. Gün geldi elimin hamuru ile erkek işini yapmaya başladım. İyi para kazanıyorum. Patronum çalışmamdan memnun. Çok aktif ve hıza dayalı bir iş yapıyorum.”

“KADIN ERKEK İŞİNİ YAPAR”

Döküm ustası Gülsay Karabulut, kendi alanında sanayide çalışan tek bayan olma özelliğini de taşıyor. Gülsay Karabulut, boş durmaktansa hem eleman boşluğunu doldurmak hem de eşine yardım etmek istediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrendim, çabaladım yaptım. Bu işleri öğrenene kadar zorluk çektim. Ama sonuçta demir ve silis kumu ile döküm yapmayı öğrendim. Eşime yardımcı olduğum için memnunum. Evde boş oturan kadınlara tavsiyem olur ki, erkek işi diye bir şey yoktur. Kadınlarımız istedikleri takdirde her işi erkekler kadar güzel yapabilir. Bunun için kendimi örnek gösterebilirim."

(İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.