Küba'da komünizm anayasadan çıkarılıyor, başbakanlık kuruluyor

Küba'da komünizm anayasadan çıkarılıyor, başbakanlık kuruluyor

Küba'da yeni hazırlanan anayasa taslağında 'komünizm hedefi' kaldırılıyor, sosyalizm vurgusu yapılıyor. Anayasada ayrıca kuvvetler ayrılığı getirilip, ilk kez başbakanlık makamı kuruluyor.

Küba’da yeni hazırlanan anayasanın taslak metninde, ‘komünist bir toplum inşa etme’ amacı kaldırıldı.

Anayasada Komünist Parti’nin ülkede önde gelen siyasi güç olduğu belirtilse de, komünizm yerine sosyalizm vurgusu yapılıyor.

Küba Ulusal Meclisi’nin Başkanı Esteban Lazo, “Bu, fikirlerimizi reddettiğimiz anlamına gelmez” deyip, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra Küba’nın farklı bir döneme girdiğini söyledi.

1976’da, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden önce hazırlanan Küba anayasasında yapılacak değişiklikler arasında kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi, devlet başkanının yetkilerinin sınırlandırılması, başbakanlık ofisinin kurulması ve eşcinsel evliliklerin önünün açılması da yer alıyor. Bugün kabul edilmesi beklenen değişiklikler arasında şunlar var:

  • Komünist Parti tek parti olarak kalacak fakat anayasa ile belirlenen amacı, komünizm değil sosyalizm inşa etmek olacak. ‘Komünist bir toplum inşa etme hedefi’nden söz eden bölüm anayasadan çıkarılacak.
  • Özel mülk sahibi olmak, anayasa ile tanınacak.
  • Devlet başkanı artık, ülkenin en üst yürütme organı olan Devlet Konseyi’nin ve bakanlar kurulunun başkanı olmayacak.
  • Küba Ulusal Meclisi’nin başkanı, aynı zamanda Devlet Konseyi’nin başkanı olacak.
  • Bir başbakanlık kurumu yaratılacak.
  • Devlet başkanlarının ilk seçildikleri sırada 60 yaşın altında olması gerekecek. Bu göreve beşer yıllık iki dönem sınırlaması gerekecek.
  • Eşcinsel evliliklerin önü açılacak.

Küba Ulusal Meclisi’nin bu değişiklikleri bugün kabul etmesi bekleniyor. Ardından halka istişare yapılacağı belirtiliyor. Yeni anayasa son olarak da referanduma sunulacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.