Kuaförler ve berberler: Hem ekonomik hem de psikolojik yıpranıyoruz

Kuaförler ve berberler: Hem ekonomik hem de psikolojik yıpranıyoruz

Ekonomik kriz ve pandeminin üst üste gelmesiyle en fazla etkilenen mesleklerden kuaför ve berberler, imkanları olmadıkları için çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle açıkladığı genelgede 21 Mart 2020'de kapatılan kuaförler, berberler ve güzellik salonlarını 11 Mayıs itibariyle yeniden açıldı. Van’da Berberler ve Kuaförler Odası’na kayıtlı 600 meslek erbabı bulunurken, 120 işletme ise kayıt dışı çalışmak zorunda. Pandemiyle birlikte yaşanan ekonomik krizden müşteri kaybı yaşadıklarını belirten Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, meslek olarak iş güvenliği ve sağlığı konusunda risk grubunda olduklarını söyledi. 

PANDEMİYLE ÜRÜNLER FİYATI ARTTI

Esnafların kapalı kaldıkları süre boyunca zor zamanlar geçirdiğini ve gelen kapatma kararıyla esnafın borçlandığını hatırlatan Koç, işyerlerinin açılma kararı sonrasında ise kullandıkları ürünlerin pahalandığına dikkati çekti. Pandemiyle birlikte işyerlerine getirilen kurallara işaret eden Koç,  salgınla birlikte tek kullanımlık havlu ve önlüklerin kullanılmaya başlandığını ve maske, eldiven, dezenfekten ve kolonya gibi ürünlerin de zorunlu hale getirildiğini söyledi. Daha sonrasında kozmetik ürünleri satan firma ve medikallerin de bu ürünlere zam yaptığını vurgulayan Koç, “Ürünlerin fiyatı 5 TL’den 50 TL’ ye çıkarıldı” dedi. 

KURALLARA UYMAYAN İŞYERLERİ VAR

Berber ve kuaförlerin iş güvenliği ve sağlığı konusunda risk grubunda olduğunu sözlerine ekleyen Koç, açılan işyerlerini ziyaret ettiklerini ve işletmecilere pandemi nedeniyle uyarılarda bulunduklarını anlattı. İşyerlerinin randevulu sistemle çalışılması, hijyen kurallarına uyulması, kendi sağlıklarını ve müşterilerinin sağlıklarını korumaları konusunda uyarılarda bulunduklarını aktaran Koç, “Para kazanmak önemli fakat sağlığımız daha da önemlidir. Herkesin evinde ailesi var. Onların sağlığını da hiçe saymamalıyız” dedi. Sosyal medya hesaplarından işyeri sahiplerine SMS yoluyla haftada en az iki kez bilgilendirme mesajları attıklarını ifade eden Koç, buna rağmen eksikliklerin yaşandığını belirtti. 

‘MÜŞTERİLERİMİZ AZALDI’

Pandemi nedeniyle işyerlerinin kapalı kaldığını ve bu süre zarfında işlerinin tamamen durduğunu anımsatan berber Yunus Kutluer de borç alarak ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getirdi. Önlemlere rağmen müşterilerin işyerlerine korka korka geldiğini belirten Kutluer, salgından dolayı işlerinin çok düştüğünü söyledi. Pandemiyle birlikte tek kullanımlık malzemelerin fiyatında fahiş artış olduğuna vurgu yapan Kutluer, “Her şey iki katına çıktı. Daha önce bu kadar giderimiz yoktu. Esnaflar olarak zor durumdayız” dedi.  

'BU SÜREÇTE HERKES MAĞDUR'

Randevulu sistemle çalıştıklarını aktaran Kutluer, buna rağmen salgına yakalanan arkadaşlarının olduğunu söyledi. Süreçten hem psikolojik hem ekonomik olarak kötü etkilendiklerini ifade eden Kutluer, şöyle konuştu: “Süreç gerçekten çok kötü. Ekonomi zaten gün geçtikçe kötüye gidiyor. Herkes bu süreçte mağdur durumda. Sigortasız çalışıyoruz. Hepimizin de bakmakla yükümlü olduğu ailesi var. Güzel bir hayat yaşamak ve yaşam şartlarının düzelmesini istiyoruz.” 

‘DEVLET DESTEKTE BULUNMALIYDI’

Ekonomik olarak sıkıntılar yaşadıklarını ve bu süreçte işyerlerini kapatmaya kadar gittiklerini anlatan kuaför Aysel Ataman ise kullandıkları ürünlerinin artan fiyatlarını müşteriye yansıtmak zorunda kaldıklarını böyle oluna da, “Müşteriler pahalı bulup gelmiyor. Ama biz fiyatı artırmak zorunda kalıyoruz. Hem risk altında kalıyoruz hem de kazancımız olmuyor. Bütün esnaf zor durumda olduğu gibi bizde zor durumdayız. Devlet bize destekte bulunmalıydı. En azından evimizde oturup virüsün bitmesini bekleyebilirdik” dedi.

İMKANLARIMIZ YOK

Psikolojik olarak çok zor zamanlar geçirdiklerini, her an virüs korkusuyla yaşadıklarını anlatan Ataman, şunları söyledi: “Şansa yaşıyoruz diyebiliriz. Bu süreçte müşteri kaybımız da oldu. İnsanlar korkuyor ve kuaföre gelmek istemiyor. Buraya gelince elimizden geleni yapıyoruz ama yine de risk altındayız. Elimizden geldiğince hijyene dikkat ediyor ve üst üste 3 tane maske takıyoruz. Kullandığımız malzemeleri de sürekli temizliyoruz. Risk grubunda olduğumuz için hastalanma olasılığımız çok yüksek. Bir müddet çalışmamamız gerekirdi. İmkanlarımız olsaydı virüs bitene kadar beklerdik ancak çalışmamız gerekiyor ve buna mecburuz.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.