Kritik zirve öncesi yeni yaptırım sinyali: Katar'sız yaşama hazırlanın!

Kritik zirve öncesi yeni yaptırım sinyali: Katar'sız yaşama hazırlanın!

Bugün, Katar krizinde 'karar günü'... Körfez basınıysa, Arap bakanların kritik toplantısı öncesi yeni gerilim öngören başyazılarla dolu: Katar'sız yaşamaya hazırlanın, Katar karanlık bir tüneli seçti!

Katar’a ‘terörü desteklediği’ gerekçesiyle dayatılan ablukaya ilişkin krizde, bugün kritik gelişmeler yaşanması bekleniyor. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanları Katar’ın 13 maddelik talep listesine yanıtını ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya gelecek.

Çoğu hükümetlerin yayın organı sayılan Körfez gazeteleriyse, bu kritik zirvenin sabahında Katar’a yeni yaptırımlar uygulanacağı tahmininde bulunan, sert ifadelerle dolu başyazılarla çıktı. Körfez basınına göre, Katar’ın yanıtı ‘yeterli’ görülmezse Körfez İşbirliği Konseyi’nden atılmak dahil yeni tecrit mekanizmaları devreye sokulacak. Öyle ki, Dubai gazetesi El Bayan Katar’ın talepleri reddettiğini belirterek, “Katar karanlık bir tünele girmeyi tercih etti” ifadelerini kullandı.

‘KATAR’SIZ YAŞAMAYA HAZIRLANIN’

Körfez basınındaki yorumlar şöyle:

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi’de yayınlanan hükümet bağlantılı El İttihad gazetesi, başyazısında “Katar’sız yaşamak zorunda kalabilirsiniz” yorumunu yaptı. Başyazıda şu ifadeler kullanıldı: “Her bir kardeşini ve dostunu satmasının, en yüksek bedeli ödeyerek hainleri satın almasının ardından, Katar rüyalarında ve yanılsamalarında Körfez’deki Arap komşularından çok uzakta ve yalnız yürüyor. Körfez vatandaşları, Körfez’in Katar’sız olacağına psikolojik olarak hazırlanmak zorunda kalabilir.” 

‘KARANLIK TÜNELİ TERCİH ETTİ’

Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’de yayın yapan El Bayan gazetesinin de Doha için ‘karanlık bir tünel’ öngörmesi dikkat çekti. Gazete başyazısında, “Bütün işaretler, Katar’ın komşularının düşmanlığını tercih ettiğini, Körfez ve Arap blokunun ortak hareketini küçümsediğini gösteriyor”ifadelerini kullandı.

Yazıya şöyle devam edildi: “Doha karanlık bir tünele girmeye tercih etti. Mühleti uzatan dört Arap ülkesiyse, kötülüğü barındırmayı komşularına tercih eden bir ülkeyle karşı karşıya olduğunu bilmesine rağmen olumlu davranmıştı. Bugün Katar’ın reddiyle yeni bir durumla karşı karşıyayız. Bu ret bedel ödemeden geçiştirilmeyecektir ve bu tepkinin tek sorumlusu da Katar’dır.”

‘EGEMENLİK SAVUNMASI İNATÇILIK’

Suudi hükümetinin görüşlerini yansıtan El Riyad gazetesiyse, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el Sani’nin dün ‘egemenliklerinden ödün vermeyeceklerini’ söylemesini eleştirdi. Gazetenin başyazısında şöyle denildi: “Katar’ın her hamlesinde egemenlik ilkesi üzerinden inatçılık yapmasını anlamıyoruz. Körfez’in talepleri hiçbir şekilde Katar’ın egemenliğini etkilemedi; sadece Katar’ın içişlerine karışmaya son vermesini istedi.”

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.