Kritik nükleer toplantı: İran ve Avrupa ortak zemin aradı

Kritik nükleer toplantı: İran ve Avrupa ortak zemin aradı

ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmayı ayakta tutmak isteyen diğer imzacı ülkeler bugün Viyana'da biraraya geldi. Toplantıda, anlaşmanın kurtarılmasının yolları ele alındı.

ABD’nin İran’la 2015 yılında yapılan tarihi nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip yeni ekonomik yaptırımlar dayatmasının ardından bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da kritik bir toplantı yapıldı. Nükleer anlaşmaya taraf olan ülkeler ve İran, olağanüstü bir toplantıda biraraya gelerek anlaşmanın kurtarılmasını yollarını ele aldı.

Toplantıya, anlaşmadan çekilen ABD dışındaki diğer imzacılar olarak Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin ile İran katıldı.

İRANLI TEMSİLCİ: ÇOK SAYIDA SÖZ VERİLDİ

İran’ın nükleer müzakerecilerinden olan Viyana toplantısında ülkesini temsil eden Abbas Arakçi, görüşmelerin yapıcı geçtiğini ve kendilerine çok sayıda söz verildiğini söylese de, Avrupalıların nükleer anlaşmayı kurtaramaması halinde Tahran’ın yükümlülüklerinden aşamalı olarak geri adım atmaya devam edeceğini vurguladı. Arakçi, “Atmosfer yapıcıydı. Tartışmalar iyiydi. Her şeyi çözdüğümüzü söyleyemem ama çok sayıda söz verildiğini söyleyebilirim” dedi. Ancak Arakçi, “Daha önceden belirttiğimiz gibi, Avrupalılar İran’ın anlaşma kapsamındaki çıkarlarını garanti altına almadıkça, yükümlülüklerimizi azaltmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve İran, ABD’nin Mayıs 2018’de anlaşmadan çekilmesini ve Tahran’a yeni ekonomik yaptırımlar dayatmasını eleştirmişti. İran ise böyle bir durumda anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini devam etttirmesinin bir anlamı kalmadığına dikkat çekerek Avrupa’dan ek garantiler istemişti. Ancak söz konusu süreçte Tahran’la Batı arasındaki gerilim tırmanmış ve İran, Avrupa’ya ‘Anlaşmayı kurtarın’ çağrısı eşliğinde uranyum zenginleştirme işlemine anlaşma ile getirilen üst sınırı aşamalı olarak aşacağını açıklamıştı. Tahran yönetimi bu karardan geri dönülebileceğini ama bunun için Avrupa’nın bazı adımlar atması gerektiğini vurgulamıştı.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.