Koyunlarını sokaklarda otlatıyor

Koyunlarını sokaklarda otlatıyor

Her yıl bu mevsimde koyunlarını otlatmak için Erek Dağı’nın eteklerine çıkan Halil Bor, bu yıl virüs tehdidi nedeniyle hayvanlarını Hacıbekir Mahallesi'nin sokaklarında otlatmak zorunda kaldı.

Van’da İpekyolu ilçesi Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde hayvancılık yapana Halil Bor (56), koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı merkezin dışına çıkaramadığı için koyunlarını sokak aralarında bulunan boş arsalarda otlatıyor. Her yıl bu mevsimde hayvanları otlanmaları için kentin kırsal bölgelerine götürdüğünü dile getiren Bor, kış boyu içerde besleyebilmek için aldığı yemin bittiğini ve yeniden yem alacak parasının da olmadığını söyledi. 

OTLATACAK YER YOK

Feraşîn Bölgesi’nde bulunan köylerinden 1990’lı yıllarda zorla göç ettirildiklerini söyleyen Bor, “Bizleri zorla yerimizden ettiler. 25 yıl önce gelip Van merkeze yerleştik. Göç etmeden önce durumumuz iyiydi. Yüzlerce koyunumuz, büyük baş hayvanımız vardı. Yaşadığımız yerin otu çoktu. Hayvanlara bakmak orda kolaydı. Çünkü yem derdimiz yoktu; ama merkeze geldik. En fazla 15 ile 20 koyuna bakabiliyoruz. Yerimiz yok ve almaya kalksak çok pahalı” diye konuştu.

Hayvancılığın her geçen gün daha çok zorlaştığını belirten Bor, “Daha önce yüzlerce hayvana bakarken, şimdi 15 ile 20 koyuna ancak bakabiliyoruz. Otlatacak yer azaldı. Yem de pahalı. Geçimimizi sağlamakta zorlanıyoruz” dedi.

690x450nc-v-25-04-2020-hayvancilik-haberi1.jpg

EREK’İN ETEKLERİNDEYDİ

Önüne kattığı 29 koyunla akşama kadar sokak sokak dolaşan Bor, salgın nedeniyle mahalleden çıkamadığını belirterek, “Hastalık yüzünden hiçbir yere gidemiyoruz. Geçen sene bu zamanda Erek Dağı’nın oralarda koyunları otlatırdım. Bu hastalık yüzünden gidemediğimiz için böyle ufak arsalarda otlatmaya çalışıyoruz. Çünkü yem pahalı alamıyoruz” diye belirtti.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum