'Koruma kanunlarının' uygulanması gerekiyor

'Koruma kanunlarının' uygulanması gerekiyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Sözcüsü Gülsüm Kav, geçen aylar içinde kadın cinayetlerinde gerileme tespit ettiklerini, ancak Taksim'de başlayan Gezi direnişi sırasında devletin uyguladığı açık şiddet sonrası kadın cinayetlerinde artış

İZMİR - Türkiye'de kadın cinayetleri artarak devam ediyor. Son bir hafta içinde onlarca kadının erkekler tarafından katledilmesi dikkat çekerken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Sözcüsü Gülsüm Kav, Yargıtay başkanının bile, "Türkiye'de acımasızca kadın cinayeti var" dediği bir dönemde kadınların korunmadığına dikkat çekti.

Bir kaç ay önce kadın cinayetlerinde gerileme tespit ettiklerini söyleyen Kav, ancak Taksim'de başlayan Gezi Parkı direnişi sırasında devletin uyguladığı açık şiddet sonrası kadın cinayetlerinde de artışın yaşandığına dikkat çekti. Açık bir şiddetin onaylandığı ortamlarda her zaman faturanın kadınlara kesildiğini belirten Kav, "Bütün olağanüstü hallerde, savaşlarda böyledir. Bu durum Türkiye'de böyle oldu. Son haftada farklı kuşaklarda kadınlar öldürüldü. Arka arkaya korku filmi gibi bir hafta yaşamaya başladık. Bunda da açık devlet şiddetinin payı vardır" dedi. 


'Adliye kapılarına gelmek istemiyoruz' 

Kadınları korumakla hükümlü devlet makamlarının görevlerini yerine getirmediğine vurgu yapan Kav, "Biz istiyoruz ki, artık yeni kadın cinayetleri yaşamayalım. Esas olarak koruyucu tedbirler uygulanmalıdır. Adliye kapılarına gelmek istemiyoruz" dedi. 6284 Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu'nun uygulanması halinde kadın cinayetlerinin duracağına inandığını ifade eden Kav, "Kadınların erkekler tarafından öldürülmesi toplumsal sorundur. Erkek egemenliğinin bir sonucu. Çeşitli önlemler alındığında durdurulabileceğini düşünüyoruz" diye belirtti. 

'Çaresizce ve zavallıca yalan söylüyorlar'

Koruma kanununun uygulanması gerektiğinin altını çizen Kav, şunları ifade etti: "Devletin koruyamaması nedeniyle kaybettiğimiz kadın kardeşlerimizin davalarında adalet gecikmeden gelsin. İndirimler uygulanmasın. Kadın cinayeti işleyen katil hep aynı türden ifade veriyor. İndirim almak için dilsiz bıraktığı kadının arkasından çeşitli şeyler söylüyor. Tahrik indirimi almak için erkekliğiyle oynandığı iddiası, akıl sağlığının yerinde olmadığını söylemesi, iyi halden yararlanmak için 'pişman oldum' demesi gibi. Burada da aslında şunu izliyoruz, bizler mücadele ettikçe yeni haklar kazanıyoruz. Bunu fark ettikleri zaman çaresizce ve zavallıca yalan söyleyerek, tutunmaya çalıştıklarını görüyoruz. Cinsiyeti nedeniyle öldürülenler için, indirimlerin kalkmasını ve katillerin ağır cezada yargılanmasını istiyoruz. Kadın cinayeti teriminin hukukta yer almasını talep ediyoruz. Biz bu durumun yasallaşmasını istiyoruz." DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.