Koronaya karşı 'yüksek etkili' antikor bulundu

Koronaya karşı 'yüksek etkili' antikor bulundu

Alman bilim insanları, Covid-19 hastalarından elde edilen antikorlardan en etkili olanları izole etti. Bu temelde pasif aşı çalışmalarının başladığı belirtildi.

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Charite Hastanesi ve Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi, korona virüsüne karşı ‘yüksek derecede etkili’ bir antikor bulduklarını açıkladı. Açıklamada, antikor temelinde pasif aşı çalışmaları yürütüldüğü ve geliştirilmesiyle birlikte derhal koruma sağlayacağı belirtildi. Aşı, hem Covid-19 hastalarına, hem de koruyucu olarak sağlıklı kişilere uygulanabilecek.

VİRÜSE TUTUNUP ÇOĞALMASINI ENGELLİYORLAR

Araştırma kapsamında Covid-19 hastalığını geçirip iyileşmiş kişilerin kanından 600’e yakın farklı antikor alınarak ayrıştırıldığı, yüksek etki gösteren antikorların suni olarak çoğaltıldığı kaydedildi. Deustche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, bu antikorlar virüse tutunarak hücrelere sızmasını ve çoğalmasını önledi.

FARELER ÜZERİNDE DENENDİ

Kobay fareleri üzerinde yapılan deneylerde antikorların yüksek etki gösterdiği kaydedildi. Araştırma projesinin koordinatörü Jakob Kreye, “Antikorlar korona virüsü bulaşının ardından verildiğinde farelerde semptomların hafif seyrettiğini gözlemledik. Koruyucu olarak kullandığımızda fareler hiç hastalığa yakalanmadı” dedi.

Charite Hastanesi de klinik deneyler için belirlenen antikorlardan üçünün büyük umut verdiğini belirtti. Aşı çalışmalarının Miltenyi Biotec şirketiyle yürütüldüğü, aşının hastaların tedavisinin yanı sıra hastalarla teması bulunmuş sağlıklı kişiler üzerinde de kullanılabileceği kaydedildi.

PASİF AŞI NEDİR?

Açıklamada pasif aşıda aktif aşıdan farklı olarak hazır antikorların enjekte edildiği, bu antikorların bir süre sonra etkisini yitirdiği belirtildi. Aktif aşıya göre pasif aşının etki süresinin daha kısıtlı olduğunu belirten bilim insanları, diğer yandan pasif aşının derhal etki gösterdiğine, aktif aşıda etki görmek için beklenmesi gerektiğine işaret etti. (DW Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum