Kolombiya: FARC'la savaş tamamen bitti

Kolombiya: FARC'la savaş tamamen bitti

Kolombiya'da gerilla örgütü FARC, barış anlaşması kapsamında son silahlarını da teslim etti. Devlet Başkanı Santos, 52 yıllık savaşın tamamen bittiğini ilan etti.

Kolombiya’da toprak reformu için 52 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki tarih barış anlaşmasının ardından savaş ‘resmen’ sona erdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC’ın son silahlarını da teslim etmesiyle savaşa son noktanın tamamen konulduğunu ilan etti.

FARC’ın silahlarını yüklediği son kamyonun da yola çıkmasıyla Pondores’te düzenlenen törende konuşan Santos, “Silahların tamamen teslim edilmesi, silahların yüklendiği son kamyonların yola çıkmasıyla bu savaşa son nokta konuldu, çatışmalar tamamen sona erdi ve ulusumuz için yeni bir dönem başladı” dedi.

Hükümet, ülkenin kuzeyinde bulunan Pondores kırsalında Birleşmiş Milletler’in Kolombiya’daki gözlem ekibinin başında olan Jean Arnauld ve FARC üyeleri ile silahsızlanma sürecini başlatmıştı. Silahsızlanma ve FARC’ın siyasi bir grup olarak hayatına devam etmesi, barış anlaşmasının şartların arasındaydı.

BM gözlemcileri Haziran ayında FARC örgütü mensuplarının silahlarını teslim etme işleminin büyük ölçüde tamamlandığını söylemişti. Santos, Kolombiya barış süreci ile Nobel Barış Ödülü’nü kazanmıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum