KKTC'den BM'ye: Gazimağusa'daki askeri kampı boşaltın

KKTC'den BM'ye: Gazimağusa'daki askeri kampı boşaltın

KKTC, Birleşmiş Milletler'den, Gazimağusa'daki askeri kampı boşaltmasını istedi. KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, New York'ta görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Birleşmiş Milletler’den, Gazimağusa’da kent merkezinde bulunan Barış Gücü’ne ait askeri kampın boşaltılmasını istedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Bölgedeki konutların sayısı arttı. Kentin orta yerinde askeri bir kampın ve bu türden faaliyetlerin yapılması ne doğrudur ne de kamu güvenliği ve yararı ile bağdaşır” dedi.

Gazimağusa’da, “Stefanik Kampı” diye de bilinen BM Barış Gücü’ne ait askeri kamp, Kıbrıs’taki çatışmaların başladığı 1963 yılından bir yıl sonra 1964’te açılmıştı. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, kampın boşaltılması için BM merkezinin bulunduğu ABD’nin New York kentinde görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Askeri kampın bulunduğu bölgenin geliştiğini anlatan Özersay, “Bölgedeki konutların sayısı arttı. Kamp, binlerce üniversite öğrencisinin yaşam alanının tam orta yerinde kaldı. Buranın askeri maksatlı kullanılmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

‘BAŞKA YER ÖNEREBİLİRİZ’

BM’ye alternatif bir yer önerebileceklerini ifade eden Özersay, askeri hareketlilik ve araçların kullanımının halk arasında rahatsızlık yarattığını belirtti.

“Bu zamanda kentin orta yerinde askeri bir kampın ve bu türden faaliyetlerin yapılması ne doğrudur ne de kamu güvenliği ve yararı ile bağdaşır” diyen Özersay, “Bu nedenle askeri kampın oradan kaldırılması, ertesinde herkesin kullanabileceği bir kent parkına, bir yeşil alana dönüştürülmesi düşüncemizi hem belediye hem de Doğu Akdeniz Üniversitesi yetkilileriyle ele alacağız” dedi.

‘BU SADECE BM İÇİN GEÇERLİ DEĞİL’

Kent merkezlerindeki askeri kampların boşaltılmasının sadece BM’yi kapsamadığına dile getiren Özersay, şunları söyledi:

“Kuşkusuz bu sadece BM için geçerli değildir, genel olarak yerleşim alanlarının ya da turistik bölgelerin orta yerinde kalan diğer askeri kamplarla da ilgilidir. Önümüzdeki dönemde bu konularda hâlihazırda ilgili birimlerimizle bu yönde başlamış olduğumuz temaslarımızı ileriye taşıyacağız. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, sivil kullanıma açılacak bu türden alanların kamu yararına olacak şekilde kullanılmalarının esas alınması ve olası rant girişimlerine bu alanların kurban edilmemesi olmalıdır.” (DHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.