KJA:Çamlıhemşin'deki direnişi Godernê'den selamlıyoruz

KJA:Çamlıhemşin'deki direnişi Godernê'den selamlıyoruz

KJA Ekoloji Meclisi, Kürdistan'da GAP, Karadeniz'de ise DOKAP'ın uygulanarak, turizmin bölgeyi kalkındıracağı yalanıyla yaşam alanlarının sömürüldüğüne dikkat çekti.

DİYARBAKIR - Kongreya Jinen Azad (KJA), ekoloji kıyımlarına dikkat çekmek ve Geliyê Godernê ile Çamlıhemşin'deki direnişe destek vermek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, tüm baraj ve HES'lerin, doğaya, tarihe, kültüre dönük talan ve asimilasyon politikaları, insanları göçe zorlayan anlayışın projeleri olduğu belirtildi. Kürdistan'da GAP, Karadeniz'de ise Doğu Karadeniz Projesi'nin (DOKAP) uygulandığının hatırlatıldığı açıklamada, turizmin bölgeyi kalkındıracağı yalanının Kürdistan'da olduğu gibi Karadeniz'de de çok uzun yıllardır sürdürüldüğüne dikkat çekildi. Açılamada, "Bu kısa süreli ve ancak belli kesimlerin kasalarına girecek maddi bir kazanç olabilir, fakat birkaç yıla bile kalmadan üzerinden para kazanılacak bir meta olarak görülen doğa, ortadan tamamen kaybolacaktır" denilerek, doğanın insana hizmet eden bir köle olarak görülmesi zihniyetiyle yapılan projelerin yıkım getiren projeler olduğuna dikkat çeklidi. 

Geçmiş yıllarda Çamlıhemşin Ayder yaylası turizm açısından popüler bir hale gelmiş, yolları otobüs geçebilecek hale getirilmiş, oteller restoranlar yapılmış ve bu, ilçenin doğasını olumsuz olarak etkilemiştir, artık bazı aileler yaylalara bile çıkmaz olmuştur. Sonuçları gözle görülen bir örnek bu kadar yakındayken Yeşil Yol projesinin Karadeniz doğasını nasıl tahrip edeceğini öngörmemek imkânsızdır" denildi. 

Talan ve yıkım projelerinin kalkınma adı altında, Kürdistan ile Karadeniz doğasını ve yaşam alanlarını sömürdüğünün vurgulandığı açıklamada, "Havva Anaların torunlarına aktaracağı kitaplarda yazmayan tüm doğal bilgiler kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu yüzden bizler Yeşil yol ve Geliyê Godernê direnişinin yanında ve destekçisi olarak bu tür projelere karşı her zaman mücadele içinde olacağız. Çamlıhemşin'deki Havva ananın direnişini Godernê'den selamlıyoruz" denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.