KJA: AKP'nin çözüm sürecini heba etmesine izin vermeyeceğiz

KJA: AKP'nin çözüm sürecini heba etmesine izin vermeyeceğiz

KJA, 9-10 Mayıs tarihleri arasında "Çözüm Süreci ve Kadın Çalıştayı" düzenleyecek. KJA aktivisti Gülistan Taşkıran, kadınların sözünü içermeyen barışın adil olamayacağını belirtti.

İSTANBUL - Kongreya Jinen Azad (KJA), 9- 10 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceği "Çözüm Süreci ve Kadın Çalıştayı"na ilişkin Cezayir Restoran Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, HDP İstanbul 3.Bölge Milletvekili Adayı Ayşe Berktay, Barış Anneleri İstanbul Meclisi üyeleri ve HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ayşe Erdem katıldı. 

Toplantıda ilk olarak KJA üyesi Gülistan Taşkıran konuştu. 2013 Newrozu'ndan bu yana sürdürülen çözüm sürecine vurgu yapan Taşkıran, sürecin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın öncülüğünde devam ettiğini belirtti. Bütün Türkiye halklarının isteğinin savaşın sona ermesi olduğuna dikkat çeken Taşkıran, çözüm sürecinin bu nedenle Türkiye halkları açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu kaydetti. 

Erdoğan'ın çözüm süreci ve HDP'yi hedef haline getiren açıklamalarını hatırlatan Taşkıran, İmralı heyetinin hafta içerisinde Meclis'te yaptıkları toplantı ile iktidarı uyardığını hatırlatarak, "Kürt sorunu bir silah meselesi değildir. Kalıcı barış da silahın nereye ne zaman bırakılacağı ile ilgili teknik bir sorun değildir. Kürt sorunu bir halkın haklarının teslimi, eşitsizlik ve adaletsizliklerin giderilmesi, toplumun ve devletin demokratikleşmesi yani toplumun özgürleşmesi meselesidir. Toplumun tüm kesimleri demokratikleşme ve barış iradelerini şimdi ortaya koymalı, ortak sözlerini oluşturmalı ve çözüm masasına koymalıdır. Kadınlar olarak topladığımız bu çalıştayın misyonu büyük önem kazanmıştır" dedi.

'Kadınların sözünü içermeyen barış adil olmaz'

Kadınların müzakere süreçlerine dahil edilmediğini belirten Taşkıran, "Bu hem barışın toplumsallaşmasının hem de sürecin şeffaflaşarak sağlam zemine oturmasının önünde engel olmuştur. Adil ve onurlu bir barış için emeğiyle, yaşamı ve mücadeleyi her gün yeniden üreten gücü ve yaratıcılığıyla kadının kendisinin, örgütlü söz ve iradesinin müzakere sürecine eşit katılımı şarttır. Kadınların içine sinmeyen, sözünü içermeyen en yakıcı sorunlarına yanıt olmayı önüne koymayan bir barış adil barış olamaz" ifadelerini kullandı. 

Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınların müzakere sürecinde izlenecek yolda ortaklaşacağını dile getiren Taşkıran, çalıştay için dört ay boyunca tartışma ve çalışma yürütüldüğünü söyleyerek, şöyle devam etti: "Görüş ve önerilerimizi kadın mücadelesine emek vermiş, kafa yormuş, özgürlük ve demokrasi derdi olan farklı kadın çevreleriyle de paylaştık. Sürecin geldiği noktada daha fazla gecikmeden tartışmaları ortaklaştırmamız, en geniş kadın çevrelerini kapsayacak bir çözüm ve mekanizma üretmemiz gerekiyor. Bunun ilk adımı olarak 9-10 Mayıs'ta İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 'Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük Çalıştay'ı yapacağız." 

'AKP'nin süreci heba etmesine izin vermeyeceğiz'

Ardından konuşan Ceylan Bağrıyanık ise, bu çalıştayın sadece kadın özgürlüğü için değil, aynı zamanda Türkiye'nin demokratikleşmesi için de önemli olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı'nım Kürt sorununa ilişkin sözlerine atıfta bulunan Bağrıyanık, "Bu süreç kolay başlamadı, kolay bitmeyecek, biz kadınlar buna izin vermeyeceğiz. AKP'nin bu süreci heba etmesine izin vermeyeceğiz. Bu süreci toplumsallaştırarak yürüteceğiz" şeklinde konuştu. 

'Bu süreci kadınlar ilerletecek'

Ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ise, konuşmasına Dersim Katliamının yıldönümü nedeniyle katliamı kınayarak başladı. Kadınların çözüm sürecinde aktif olarak rol almalarının önemli olduğunu ifade eden Tuncel, savaşlardan da en çok kadınların etkilendiğine dikkat çekerek, "Biz bu çalıştay ile kadınların süreçlerde yer almasını yaygınlaştırmayı istiyoruz. Bu süreci kalıcı bir barışa dönüştürmek gerekir. Tüm sancılarına rağmen kadınlar bu süreci ilerletecektir" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.