Kılıçdaroğlu'ndan ittifaka yeşil ışık

Kılıçdaroğlu'ndan ittifaka yeşil ışık

Kılıçdaroğlu, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin 'ilkeler ittifakı' önerisine olumlu baktığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, dün Meclis’teki makam odasında bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ile görüşen gazeteciler arasında yer Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, CHP liderinin geçirdiği ameliyata ilişkin sorularına  soruya “Aynı rahatsızlık pederde de var, abimde de var” diye yanıt verdiğini aktardı.

‘İLKELERDEN YOLA ÇIKILARAK YAPILIR’

Kılıçdaroğlu, “İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ilkeler ittifakı önerisine nasıl bakıyorsunuz sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılarak yapılır. Zaten ‘Türkiye’de uzlaşma ile yeniden bir Anayasa yapılmasını istiyoruz’ dedim. Daha önce de bunu deklare ettik biliyorsunuz. Buna ihtiyacı var Türkiye’nin.”

‘HDP İLE İTTİFAK OLACAK MI?

İttifakın nasıl olabileceğine ilişkin ayrıntılara girmekten kaçınan Kılıçdaroğlu, “CHP-HDP ittifakı olacak mı?” sorusuna “Bizim duruşumuz çok açık ve net belli. Biz seçim yasasını değiştirip barajın sıfıra indirilmesini, yüzde 1-2’ye indirilmesini her partinin de bağımsız seçime girmesini arzuluyoruz” diye karşılık verdi.

AK Parti ile MHP’nin Meclis’e sunduğu ittifak düzenlemesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu yasa eşitlik ilkesine aykırı. Şimdi yüzde 9,90 oy alan kişi parlamentoya milletvekili sokamayacak, yüzde 1 oy alan milletvekili sokacak ittifak dolayısıyla. Sonra seçim güvenliği konusunda ciddi endişelerimiz var.  Onların da giderilmesi lazım. Yasa, teklif bir anlamda halkın iradesinin gasp edilmesine yol açan 12 Eylül darbe hukukunun bir devamı. Yüzde 10 seçim barajını getirdiler, bir de yüzde 50 ve üstü barajını getirdiler. İki barajlı bir sistem oldu ki bunun demokrasi ile bağdaşır bir yanı yok.”

Kılıçdaroğlu, ittifak düzenlemesi TBMM’de kabul edilirse Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini de söyledi.

Abdülkadir Selvi’nin yazısının tamamı

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.