Kılıçdaroğlu: İlk iş çiftçinin faiz borcunu sileceğiz

Kılıçdaroğlu: İlk iş çiftçinin faiz borcunu sileceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "30 milyar dolar onlar için para harcandı, helal olsun. Bu ülkenin, fakiri, fukarası, zengini herkes bir şekilde buna katkı verdi. Kendi ülkelerine dönmeleri gerekiyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep’te medya ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle biraraya geldi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Kılıçdaroğlu, medyanın dördüncü güç olduğuna dikkat çekerek, “Çağdaş demokraside yasama, yargı ve yürütmeden sonra 4’üncü güç medyadır. Medya, kamu görevi yapmaktadır. Çünkü kamunun aydınlanması ve bilgilenme için medya vardır. Medyanın varlık nedeni budur. Ayrıca medyanın varlık nedeni, güce teslim olmak değil, gücü denetlemektir. Güce teslim olan medya, medya olmaktan çıkar; sadece gücü temsil eden bir organa dönüşmüş olur. Bizim anayasamızın 28’inci maddesi, ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ gayet açık ve net. Ama bugün geldiğimiz noktada basının hür ve özgür olduğu bir gerçekle değil, tam tersi bir gerçekle karşı karşıyayız. Basın, büyük baskı altında, basın mensupları büyük baskı altında. Bizi üzen, derinden üzen temel nokta ise 15 Temmuz’dan sonra çok sayıda gazetecinin hapse atılmış olmasıdır” dedi.

Kılıçdaroğlu, Gaziantep’te barınan Suriyeli sığınmacılara da değinerek, artık evlerine dönmeleri gerektiğini söyledi.

Suriye’de uzun zamandır çatışmasızlığın hakim olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Gazi kentimizdeyiz, tarih kokan bir kentte, bağımsızlık savaşının verildiği bir kentteyiz ve Suriyeli misafirlerimiz var. Elbette ki Suriye’deki iç çatışmadan kaçan ve ülkemize sığınan Suriyelilere kucak açtık. Ama Suriyeli kardeşlerimizin, uzun bir süredir çatışma ortamı yok Suriye’de, neredeyse bitti. Artık bu kardeşlerimizin kendi ülkelerine dönmeleri lazım. 30 milyar dolar onlar için para harcandı, helal olsun. Bu ülkenin, fakiri, fukarası, zengini herkes bir şekilde buna katkı verdi. Kendi ülkelerine dönmeleri gerekiyor. Ama biz CHP olarak Ortadoğu’yu aynı zamanda bir barış iklimine dönüştürmek istiyoruz. Bunun için kendi seçim bildirgemizde, bir teşkilat kuracağız ve bunun sözünü verdik ve bunu gerçekleştireceğiz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı. Bu teşkilatın kurucuları olan 4 ülke, söz konusu Türkiye, İran, Suriye ve Irak. 4 ülke bir araya geleceğiz ve bu teşkilatı kuracağız.”

STK’LERLE GÖRÜŞME

Daha sonra STK (sivil toplum kuruluşları) temsilcileriyle biraraya gelen Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

BU DÜZENDEN RANTİYE SINIFI MEMNUN: Dolar olduğu yerde duruyor, düşen Türk lirası. Daha fazla Türk lirasını bulacaksınız ki eski doları alasınız. Herkesin kafasında soru işaretleri ‘ne olacak bu halimiz’. Çiftçi kendisini yakmaya kalkar, sanayici intihar eder. Üçünün bir özelliği var bunların hepsi de üretmek ister. Rantiye sınıfından kendisini yakan bir adam gördünüz mü? Bu düzenden kim memnun? Bu düzenden memnun olan rantiye sınıfları. Her tarafında para, bir masa bir sandalye.

FAİZ LOBİSİNE 151 MİLYAR DOLAR ÖDEDİLER: Son 16 yılda dışarıda bir grup faiz lobisine ödenen para 151 milyar 34 milyon dolar. Efendim biz bunları 24 Haziran’dan sonra yapacağız. E şimdi yap, elini tutan mı var. Yetkiyi vermeyin yazıktır günahtır bu memlekete. Memleket yönetilmiyor. Sokaktaki vatandaşa sorun 5 tane bakanın adını sayamaz bile.

İRAN’DAN FISTIK İTHAL EDECEKLERMİŞ: Binlerce mağdurumuz var. Geçinemiyor insanlar. Sosyal devleti yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Tarlada alın teri döken çiftçinin kazanması lazım, nohut, mercimek, et dışarıdan. Egemen güçlerin Türkiye tarımı üzerinde dayatması var 16 yıldır. Antep’in fıstığını biliyorsunuz bakan şimdi diyor İran’dan fıstık ithal edeceklermiş. Cumhuriyet’in kurucu ayarlarına yeniden dönmek zorundayız, boşuna demiyoruz. Fındığı göreceksiniz yakında İtalyanlar alacak, fındık bahçesinin sahipleri fındık bahçesinde çalışan olacak.

İLK İŞİMİZ..: İlk yapacağımız iş çiftçinin faiz borçlarını silmek olacak. Çiftçinin borçlarını sileceğiz. Çiftçi ne ekeceğini bilecek ve kazanacak. Bunları yapmamız lazım.

DIŞ BORÇ 687 KATRİLYON: Türkiye’nin yurt dışına borcu eski parayla 687 katrilyon. Dünyanın en yüksek faizle borçlanan ülkesi Türkiye. Size boşuna demiyorum düşünerek sandığa gidin. Memleket iyi yönetilmiyor değil, yönetilmiyor. Bir devlet bir kişiye emanet edilemez.

SANAYİ HAMLESİ: Sanayide yeni hamle yapmak zorundayız. Sanayici arkadaşlarımız iyi dinlesin. Katmadeğeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Seçim bildirimizde de var. Londradaki faiz lobilerine okadar yüksek faiz ödemeyin. İstihdamın ana damarlarından biri budur. Katmadeğer yönetimidir. (DHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.