'Kerkük Kürdistani'dir' ismine ret

'Kerkük Kürdistani'dir' ismine ret

Irak'taki Kürdistani partilerin, Kerkük il seçimlerine 'Kerkük Kürdistani'dir' isimli ortak listeyle girme kararına merkezi seçim komisyonundan itiraz geldi.

İl meclisi seçimlerine ortak listeyle katılma kararı alan Kerkük’teki Kürdistani partilerin üzerinde anlaştığı ‘Kerkük Kürdistani’dir’ ismi, merkezi hükümetin seçim komisyonundan kabul görmedi. Irak seçim komisyonunun başkan yardımcısı Rizgar Haji Hama, bu ismin Kerkük’te daha fazla etnik ve siyasi gerilime yol açacağını söyledi.

“SORUN ‘KÜRDİSTANİ’ SÖZCÜĞÜNDE DEĞİL”

Hama, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki siyasi partilerin 1 Nisan 2020’deki il seçimlerine “Kerkük Kürdistani’dir” isimli ortak listeyle girme kararını gözden geçirme çağrısı yaptı. “Onlara ismi değiştirme çağrısında bulunuyoruz” diyen Hama, sorunun ‘Kürdistani’ sözcüğünde olmadığını belirterek, “Kerkük için Kürdistani Listesi” veya “Kürdistani Koalisyonu” gibi isimler seçilebileceğini söyledi.

Iraklı yetkili, “Seçime girecek herhangi bir listenin veya oluşumun komisyon düzenlemelerine ve yasalara uyması gerekiyor. Bu da, bu ismin ulusal, mezhepçi, siyasi veya toplumsal meseleleri kaşımaması anlamına geliyor” dedi.

Petrol zengini Kerkük, Bağdat’taki merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki en önemli anlaşmazlık konularından biri. Kerkük üzerinde her iki taraf da hak iddia ediyor. Amerikan işgalinden sonra yazılan Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesi, Kerkük ve statüsü tartışmalı bölgelerde 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesini öngörüyordu. Ancak Bağdat yönetimi, Kerkük’ü kaybetme korkusuyla bu referandumu sürekli erteledi. Erbil ise demografinin Arap nüfusunu artıracak şekilde değiştiriliyor olmasından şikâyetçi. Kürdistan yönetiminin bağımsızlık referandumunun sonrasında, Irak ordusu ve Haşdi Şabi kentteki kontrolü peşmergeden almıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.