'Kentleri kadınlar ve ötekiler düzeltir'

'Kentleri kadınlar ve ötekiler düzeltir'

Gezi Parkı direnişi kapsamında Yoğurtçu Parkı'nda düzenlenen forumda konuşan Mimar Mücella Yapıcı, "Kent siyasi bir şeydir. Bu kentler düzelirse bunu kadınlar ve ötekiler yapabilir. Erkeklerden alacağımızı alırken kentlerin de bu işin bir parçası olduğunu

İSTANBUL - Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nda Gezi Parkı direnişi kapsamında kadınlar tarafından düzenlenen forumlar çerçevesinde dün akşam da "Kent ve Kadın" başlığında forum düzenlendi.

Foruma konuşmacı olarak kendisi de bir süre önce eylemlerde gözaltına alınıp, savcılıkça serbest bırakılan Taksim Dayanışması Sekreteryası ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı katıldı.

Yapıcı, kentlerin dişil olduğunu ve bilinen ilk yerleşim yerlerinin kadınlar tarafından kurulduğunu vurgulayarak, "Erkekler ava giderken geride kalan kadınlar, uygarlığı inşa etmişlerdir" dedi. Kapitalist dönemde de kentlerin dişil olduğunu ancak kentlerin idaresinin erkeklere geçtiğini ifade eden Yapıcı, "Kamusal alanlarda kadın yok. Spor tesisleri, parklar kadınlara göre değil" diye konuştu. Taksim Dayanışması Sekretaryası olarak gözaltına alındıklarında erkeklerle aynı nezarette kaldıklarını, aynı tuvaleti kullandıklarını aktaran Yapıcı, "Hapishaneler bile kadına uygun değil" dedi. Yapıcı, AVM kültürü ile kadının sistemin hem kölesi, hem de reklâm aracı yapılmak istendiğini belirterek, "Kent siyasi bir şeydir. Bu kentler düzelirse bunu kadınlar ve ötekiler yapabilir. Erkeklerden alacağımızı alırken, kentlerin de bu işin bir parçası olduğunu unutmayalım" dedi. 


Yapıcı'nın konuşmasının ardından forum kadınların fikir paylaşımı ile devam etti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.